Хіти тижня. Унікальне підприємство Західної України припинило роботу

Дрогобицький солеварний завод, який виварював сіль за тисячолітньою технологією, призупинив виробництво через постанову суду.

Дрогобицький солевиварювальний завод. Фото: Романа Балука

На Дрогобицькому солевиварювальному заводі припинив роботу солеварний цех, повідомляють Патріоти України з посиланням на Zaxid.net. Зупинити роботу солевари були змушені через постанову Львівського окружного адміністративного суду від 13 грудня 2017 р.

«З позовом проти заводу до суду звернулось Головне управління Держпраці у Львівській області. Причиною цьому стало те, що під час перевірки на підприємстві «були виявлені факти порушення вимог чинних нормативно-правових актів з охорони праці, в тому числі й порушення, які створюють загрозу життю працівників, що є підставою для зупинення робіт». Серед цих порушень є відсутність календарного плану на проведення гірничих робіт у 2017 році.

Від так суд задовольнив позов і постановив «застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод» шляхом зупинення роботи цеху з виварювання кухонної солі до усунення зазначених в позовній заяві порушень».

Як пояснив директор Дрогобицького солевиварювального заводу Володимир Ковальов, насправді порушення уже давно усунуті, однак управління Держпраці було змушене подати позов проти заводу через те, що раніше Державна служба геології та надр України у 2016 році безпідставно анулювала спеціальний дозвіл підприємству на користування надрами.

Дрогобицький солевиварювальний завод. Фото: Романа Балука

«У 2016 році представники Держгеонадр без попередження прийшли на завод з перевіркою, хоча на той момент вони не мали на це права. Адже на перевірку малих підприємств, до яких належить наш завод, накладений мораторій. Після цього вони скасували нам спецдозвіл і Головне управління Держпраці фактично було зобов’язане подати проти нас до суду, хоча насправді на той момент ми усунули інші дрібні порушення на такому заводі. Це така правова колізія, коли через один дозвіл у нас забирають інший. Ми звернулися до суду, щоб повернути спецдозвіл на користування надрами. Зараз справу розглядає Київський апеляційний адміністративний суд і я певен, що ми її невдовзі виграємо. Але до цього ми змушені припинити роботу солеварного цеху і вже від 16 березня цех не працює», – пояснив Дмитро Ковальов.

Водночас директор додав, що розсол на підприємстві видобувають, як і раніше.

Дрогобицький солевиварювальний завод – це одне з небагатьох підприємств у Європі, на якому сіль виготовляють за тією ж технологією, що й 1000 років тому – шляхом виварювання природного розсолу».

Опублікував: Інна Мартинчук

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...