Хіти тижня. В Україні змінився механізм нарахування стажу: Приємні та не дуже сюрпризи пенсії по-новому

Згідно з новими пенсійним законодавством, термін, коли можна буде вийти на пенсію, залежить тільки від розміру страхового стажу. І, разом з тим, він включає в себе не тільки трудову діяльність.

Трудовий стаж не матиме особливого значення без страхового. Ілюстрація: Вести.

Торік в Україні запустили Пенсійну реформу, яка значно змінила основні принципи законодавства в цій сфері, зазначають Патріоти України.

Згідно з новими пенсійним законодавством, термін, коли можна буде вийти на пенсію, залежить тільки від розміру страхового стажу. І, разом з тим, він включає в себе не тільки трудову діяльність.
Експерти пояснюють, що є кілька видів стажу. Трудовий стаж або загальний підтверджується записами у трудовій книжці. Страховий або пенсійний, стаж - це увесь той час, протягом якого людина оплачувала щомісячні страхові внески.
На початку 2018 року набули чинності нові норми пенсійного законодавства, згідно з якими термін виходу на пенсію залежить безпосередньо від накопиченого за період трудової діяльності страхового стажу. Тобто виходить так, що значення має не те, скільки часу людина фактично працювала, а протягом якого періоду вона сплачувала страхові внески в пенсійний фонд.
Чи входить навчання в вузі в пенсійний стаж?
Експерти пояснюють, що в пенсійний стаж будуть включені роки навчання в вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі тим, хто навчався до 2004 року.
Чи входить до страхового стажу декретна відпустка?
Жінки, які були у відпустці по догляду за дитиною до 2004 року, отримають додаткові роки до свого страхового стажу - незалежно від наявності або відсутності офіційного працевлаштування на той момент.
Ще одне важливе нововведення: з 2013 року з допомоги по пологах почали робити відрахування в пенсійний фонд. Тому жінкам, які народили дитину після 2013 року, до страхового стажу увійдуть також 2 місяці до і 2 місяці після пологів.
Служба в армії і пенсійний стаж
З 2007 року військові частини, в яких проходять строкову службу українці, сплачують внески в пенсійний фонд за своїх солдатів. Тому ті, хто служив в період з 2007 по 2017 рік, зможуть внести роки служби до свого пенсійного стажу.

Крім того, в пенсійний стаж зараховуватимуть догляд за дитиною-інвалідом, участь в бойових діях, догляд за інвалідом I групи тощо.

Джерело: Politeka

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...