Хіти тижня. "Всё пропало!": Інвестори масово скидають рубль, пожежні заходи Центробанку РФ не рятують ситуацію

Фактично заможні росіяни з запізненням повторюють кроки іноземних інвесторів - вони розпродають російські акції практично без зупинок з лютого і за цей час вивели з ринку 1,6 млрд доларів - рекордну з 2013 року суму.

Ілюстрація:http://dp.vgorode.ua

Інвестори очікують зростання курсу долара в Росії і масово виводять фінанси в американську валюту. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України.

Заможні росіяни відмовляються вірити в "підйом з колін" російського фондового ринку і здатність рубля продовжити зростання.

Великі інвестори-резиденти, які працюють з російськими цінними паперами, другий місяць поспіль позбавляються від вкладень в акції компаній РФ, вважаючи за краще тримати свої капітали в доларових активах. Такі дані наводить у понеділок ІК "Атон" в щомісячному звіті про позиції інвесторів.

У липні клієнти компанії з рахунків понад 1 млн доларів на 23% скоротили вкладення в акції, які торгуються на Московській біржі. Розпродаж проходив на тлі 5-процетного зростання індексу ММВБ, яким, судячи зі статистики, російські багатії скористалися, щоб продати залишки цінних паперів, що падають в ціні з початку року.

Під "гарячу руку" потрапив в першу чергу сектор машинобудування, з якого було виведено 35% всіх інвестицій. Нафтогазовий сегмент ринку втратив 15% вкладень. На стільки ж була скорочена частка в портфелях телекомунікаційних компаній.

Майже вдвічі впали вкладення в "Яндекс". Котирування компанії злетіли на тлі оголошення про створення СП онлайн-торгівлі з Сбербанком, і інвестори скористалися цим, щоб зафіксувати прибуток, відзначають експерти "Атона".

Другий місяць поспіль заможні інвестори позбуваються від паперів АФК "Система", яка залучена в судовий розгляд з "Роснефтью", що висунула компанії Володимира Євтушенкова позов майже на половину всіх наявних активів. У липні з системи пішло 25% грошей, в червні - 27%.

Найбільш затребуваним активом стали валютні облігації російських компаній - їх прибутковість майже вдвічі менша, ніж в аналогічних рублевих паперів, проте дозволяє мати дохід на доларові заощадження. Вкладення в євробонди виросли на 29% за місяць. І, судячи зі статистики, в них була "припаркована" велика частина готівкових доларів, які багатії активно скуповували в травні-червні на тлі виведення грошей з рублевих активів.

Вкладення в готівковий рубль в липні скоротилися ще на 13%. Серед акцій заможні інвестори також вибирали ті, що виграють від слабкого рубля, відзначає "Атон": це, в першу чергу, виробники добрив - "Акрон" і "Уралкалий".

Заможних клієнтів, ймовірно, налякав новий раунд санкцій, введених владою США: він може негативно позначитися на проектах газопроводів "Газпрому", а також ускладнити доступ держкомпаній до ринків капіталу, констатує експерти "Атона".

Фактично заможні росіяни з запізненням повторюють кроки іноземних інвесторів - вони розпродають російські акції практично без зупинок з лютого і за цей час, за даними "Ренесанс капіталу" вивели з ринку 1,6 млрд доларів - рекордну з 2013 року суму.

Приплив капіталу в російський держборг, який підтримував рубль в умовах дефіциту нафтодоларів, призупинився в квітні, а починаючи з червня, за даними ЦБ, нерезиденти обережно розпродають папери - за місяць вони скоротили вкладення на 21 млрд рублів.

Відтік капіталу з російських активів може продовжитися, попереджає керуючий директор «Регіон Ессет Менеджмент» Костянтин Зайцев.

"Скорочення балансу ФРС США в цьому році призведе до зниження попиту на ризикові активи. В цьому випадку вкладення в російські облігації з дюрацією вище середнього можуть сприйматися як більш ризикові інвестиції, бо це збільшення ризику процентної ставки, кредитного ризику та ризику ліквідності", - пояснює він.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...