Хіти тижня. Західні банки підрахували, коли Росія купуватиме долар по 90 рублів

Рубль приречений слабшати, оскільки в Росії немає впливових економічних агентів, що здатні і бажають його зміцнити.

Падіння рубля неминуче. Ілюстрація: соцмережі.

У Росії немає жодної значущої економічної сили, зацікавленої у зміцненні рубля, а іноземні інвестори скидають російську валюту, оскільки побоюються, що через півроку-рік долар може коштувати 80-90 рублей.Об цьому в інтерв'ю Reuters заявив Костянтин Крищенко, екс-заступник голови ЦБ , колишній глава біржі ММВБ, передають Патріоти України.

Саме очікуваннями нової масштабної девальвації пояснюється розпродаж російських держоблігацій нерезидентами, вважає Крищенко. За даними ЦБ, з квітня зарубіжні фонди скинули облігацій федеральної позики на 6,7 млрд доларів, поставивши рекорд за весь час доступної статистики (з 2012 року).

Але сама по собі проблема ОФЗ не так велика, пояснює Крищенко: нерезиденти тримають папери на 2 трлн рублів, тоді як у російських банків є 4 трлн рублів вільних грошей, розміщених на депозитах в ЦБ або його облігаціях.
Це «подушка безпеки», яка гарантує, що безпосередньо з ОФЗ «нічого катастрофічного не станеться», вважає Крищенко. До того ж, закон про санкції, який розробляється в США, забороняє лише купувати нові облігації уряду Росії, але не зобов'язує скидати вже придбані. «Але іноземці все одно виходять, і причина цього не пов'язана з ОФЗ, а пов'язана з динамікою рубля», - каже Крищенко.
Проблема в тому, що скуповували рублі нерезиденти не страхувалися на випадок девальвації: нехтуючи хеджуванням, вони збільшували прибутковість carry-trade. Тепер же інвестори «бояться, що коли вони будуть виходити через півроку-рік, рубль може бути 70-80-90 за долар», говорить Крищенко. Рубль ж, за його словами, приречений слабшати, оскільки в Росії немає впливових економічних агентів, що здатні і бажають його зміцнити.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...