Кремль добився свого? Суд Гааги скасував рішення про виплату $50 млрд акціонерам ЮКОСу, - ЗМІ

Апеляційний суд встановив, що в компетенцію арбітражу не входив розгляд позовів подібного роду.

Гаазький суд. Фото: ua-01.com.

Суд Гааги визнав, що Росія не має виплачувати $50 млрд колишнім акціонерам компанії ЮКОС. Про це повідомляє голландське видання NU.nl, передають Патріоти України.

"Наша скарга на рішення арбітражу в Гаазі про виплату $50 млрд повністю задоволена", - сказав у суді представник РФ. За його словами, апеляційний суд встановив, що в компетенцію арбітражу не входив розгляд позовів подібного роду.

"Сьогоднішнє рішення веде до скасування вимоги про виплату Росією багатомільярдних компенсацій", - повідомив він. Раніше Росія подала в гаазький суд три клопотання за кількістю позивачів, які домагаються компенсації. Це кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, також зареєстрована на Кіпрі компанія Veteran Petroleum та офшор з острова Мен Yukos Universal Limited. Всі вони пов'язані з Group Menatep Limited і контролювали близько 70,5% ЮКОСа.

Позов колишніх акціонерів ЮКОСа третейський суд в Гаазі задовольнив в липні 2014 року. Тоді Росію зобов'язали виплатити позивачам 50 мільярдів доларів. Незважаючи на те, що Москва оскаржила це рішення, екс-акціонери компанії звернулися в суди ряду країн з вимогою про арешт майна. У червні влада Франції і Бельгії наклала арешт на ряд активів, які вважали російськими. Серед іншого були заморожені кошти на банківських рахунках представництва МІА "Росія сьогодні" у Франції.

Кілька днів тому суд великої інстанції Парижа визнав незаконним заморожування рахунків. У січні Апеляційний суд Стокгольма скасував постанову шведського арбітражу про стягнення двох мільйонів доларів на користь іспанських фондових компаній, які були власниками американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...