Кремль повернувся проти вітру: експерт пояснив, чому в РФ прорахувалися з політикою контрсанкцій

Запровадивши продовольчі контрсанкції проти інших країн, Росія виявилася у найбільшому програші.

В результаті контрсанкційної політики найбільше постраждала сама Росія. Ілюстрація:www.azadliq.org

Вибір продовольства в якості основної зброї в санкційній війні виявився невдалим, Росія більше нашкодила сама собі. Про це в інтерв'ю Новой газете розповів головний науковий співробітник Інституту прикладних економічних досліджень РАНХиГС (Росія), фахівець в області аграрного ринку та імпортозаміщення Василь Узун, інформують Патріоти України.

"Указ про контрсанкції приймався з розрахунком завдати економічної шкоди противнику, який був би порівнянний з втратами Росії через санкції. Передбачалося, що країни, проти яких запровадили ембарго, втративши російський ринок, не зможуть знайти інші і зазнають збитків. Однак проведений нами узагальнений аналіз свідчить, що їх продовольчий експорт практично не постраждав", - зазначив експерт.

У 2014 році західні країни продовольчий експорт нарощували, а в 2015-му скоротилася його вартість через загальне зниження цін на світовому ринку, викликане насамперед падінням цін на нафту. Але фізичні обсяги їх експорту, підкреслив економіст, не тільки не зменшилися, але навіть збільшилися за основними позиціями.

"Що стосується Росії, то на її частку припадало лише 4-5% експортних поставок до країн, які потрапили під контрсанкції. В даному випадку ми, як моська проти слона. Експорт продовольства з санкційних країн до санкцій і антисанкцій в 2013 році становив близько 400 млрд доларів в рік, в тому числі в Росію - лише 14 млрд, тому Захід легко замінив поставки в Росію на поставки в інші країни. Так що вибір продовольства в якості основного зброї в санкційній війні виявився невдалим, ми більше нашкодили самі собі", - заявив Василь Узун.

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...