​Кримнаш вже не тішить: Сумний кінець російської економіки. Спіраль загрозливо закручується - Die Welt

РФ покладалася на споживчий бум, який захопив її громадян. Однак тепер зарплати падають, а злидні зростають. Кожний сьомий росіянин перебуває за межею бідності. Більшість населення налаштована витрачати мінімум, уникати кредитів і забрати гроші з банків​

Справжня Росія. Старий у Санкт-ПетербурзіНезважаючи на пишне святкування другої річниці приєднання Криму до Росії, ейфорія з приводу цієї події у населення країни помітно вщухає. "Вторгнення в Східну Україну і санкції Заходу безпосереднім і вельми жорстким чином позначаються на росіянах. З одного боку, вони відчувають задоволення від зростання зовнішньополітичної значущості і приростання територій, але з іншого - чітко відчувають, наскільки сильно погіршився їх економічне становище", - пише аналітик Едуард Штайнер у німецькій Die Welt, зазначають Патріоти України.

Про це свідчать і економічні показники. За даними Росстату, кількість бідних в Росії за минулий рік зросла на 3,1 млн - до 19,2 млн осіб - найвищий показник за останні 9 років. Іншими словами, одна сьома частина населення країни перебуває за межею бідності.

"Поряд з ізоляцією і санкціями з боку Заходу Росії доводиться справлятися зі структурними слабкостями і падінням ціни на нафту", - зауважує коментатор. У минулому році ВВП скоротився на 3,7% і в цьому році, згідно з прогнозами, Росії рівень рецесії очікується ніяк не менше минулорічної.

"Голі макроекономічні показники - це одне, а реальні відчуття від кризи - інше, - зауважує Штайнер. - Прості громадяни не відразу відчули, наскільки сильно загострилися економічні проблеми. Це пов'язано і з тим, що значна частина населення ніколи не була розпещеною і навіть в «жирні» роки нафтового буму змушена була обходитися малим".

На думку Григорія Голосова, професора Європейського університету в Санкт-Петербурзі, "символом кризи" став середній клас. Так, за даними РБК, інфляція для середнього класу склала 30% - замість офіційних 12,9%. Саме ситуація навколо дрібних підприємців, які складають кістяк середнього класу, оголила відсутність плюралізму думок в освітленні економічної ситуації в Росії. Багато років ситуація представлялася виключно в райдужних кольорах, йдеться в статті.

"Схоже, ситуація починає розвиватися по тому самому сценарієм, який лякає владу найбільше: росіяни, котрі колись охоче витрачали гроші, тепер роблять ставку на економію, - продовжує автор. - Згідно з опитуваннями Всеросійського центру вивчення громадської думки, сім'ї налаштовані витрачати по мінімуму, уникати кредитів і забрати гроші з банків. Крім того, наростає страх втратити робоче місце".

Після різкого падіння цін на нафту в 2014 році здавалося, що найгірше вже позаду, і до середини 2015 року панувала ілюзія, що поступово ситуація в економіці виправиться. "Однак депресивні настрої все ж взяли гору", - йдеться в статті.

"Сусіди Росії побоюються ризиків іншого плану: того, що Путін, який як ніхто інший усвідомлює економічних загрози для країни, з метою відволікання уваги підданих пуститься в нову зовнішньополітичну авантюру", - пише на завершення герр Штайнер.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...