Логіку Кабміну зрозуміти важко: В Україні росте не зарплата, а фіскальний тиск на населення, - експерт

У наступному році Уряд взагалі планує зібрати з доходів фізичних осіб на 27 % більше, ніж в поточному році.

В Україні росте  фіскальний тиск на населення. Фото: ЖЖ.

Державна фіскальна служба «віджимає» в українців усе, що може, через що в країні росте не зарплата, а фіскальний тиск на населення. Таку думку в коментарі власному кореспонденту UAINFO висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, інформують Патріоти України.

Він зауважив, що не поділяє думку Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який заявив про підвищення соціальних стандартів в Україні у 2016 році на 16,1%.

«Важко пояснити, звідки взявся такий відсоток. Якщо брати останню офіційну статистику, то зарплата зросла на 6%, а Гройсман говорить - 16%. Думаю, швидше за все має на увазі абстрактне число, далеке від реальності. Не розумію, де він побачив суттєве зростання», - висловився експерт.

О.Охріменко припускає, що швидше за все, Прем'єр-міністр мав на увазі мінімальну заробітну плату, яка згідно з показниками бюджету 2016 року зросла.

«Проте в доларовому еквіваленті у нас одна з найнижчих у світі мінімальних заробітних плат. Навіть нижча, ніж у африканських країнах. Розумію, що своїми заявами Гройсман бажає продемонструвати якийсь результат роботи, але це викликає більше сміху», - зауважив експерт.

У дохідній частині проекту Державного бюджету 2017 року, відзначив О.Охріменко, вказано, що сума податків, які уряд розраховує зібрати з фізичних осіб на 27% буде більший, ніж у 2016 році.

«Нехай Гройсман пояснить, як він збирається у 2017 році збільшувати надходження податків за рахунок доходів населення на 27%. Це цікава ситуація. Чому він про це мовчить? На сьогодні фіскальна служба «віджимає» все, що тільки може. Тому в нас ростуть не зарплати, а фіскальний тиск на населення», - вважає економіст.

Виходячи із планів уряду, підкреслює, виникає запитання: «у людей так зростуть доходи, що вони зможуть заплатити податки»?

Нагадаємо, сьогодні під час засідання уряду Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд забезпечив зростання соціальних стандартів на 16,1%, здійснивши двічі їх підвищення протягом 2016 року.

Окрім того, зауважив, що з 1 грудня будуть підвищені мінімальні соціальні стандарти трішки більше, ніж на 10%. А з 1 січня 2017 року вдвічі зросте мінімальна заробітна плата - до 3200 гривень у місяць.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...