"Мы писали, мы писали, наши пальчики устали" або ціна вітчизняної бюрократії: У Світовому банку заявили про нездатність України освоювати надані кошти

Українська бюрократична система дуже зарегульована і замкнута в собі, все до найменших кроків описано в законодавстві, а будь-яке внесення в нього змін - тривалий і трудомісткий процес, тому всі основні кредитори України стикаються з даною проблемою.

Світовий банк вважає, що Україна не здатна освоювати кошти, які їй пропонуються. Ілюстрація:www.5.ua

Нездатність України освоїти надані їй кошти - глобальна проблема, з якою стикаються всі її основні кредитори. Про це виданню DT.UA заявила старший менеджер портфеля проектів Світового банку (СБ) в Україні Клавдія Максименко, зазначають Патріоти України.

"На донорських зустрічах ми бачимо, що з цими ж проблемами стикаються і Європейський банк реконструкції та розвитку, і Європейський інвестиційний банк, і KfW. Досвід реалізації аналогічних проектів в інших країнах показує, що їх можна реалізувати і в Україні, але практика, на жаль, переконує в зворотному", - заявила Максименко.

За її словами, частково ці проблеми пов'язані з тим, що українська бюрократична система дуже зарегульована і замкнута в собі, все до найменших кроків описано в законодавстві, а будь-яке внесення в нього змін - тривалий і трудомісткий процес.

"Гнучкість у прийнятті рішень владою відсутня, а переговори, як правило, закінчуються переконанням народних депутатів у тому, що необхідні зміни не вплинуть на їхні бізнес-інтереси", - зазначила Максименко.

"Іноді у мене складається таке сумне враження, що проекти Світового банку в Україні найбільше потрібні Світовому банку. Але ми на них фактично не заробляємо, інвестиції в Україні не є джерелом наших доходів.

Більш того, якщо проект не було реалізовано або реалізовано не в повній мірі, для нас це скоріше збиток, адже ми витрачаємо на підготовку проектів власні кошти, які Україна не повинна нам повертати.

Ці послуги у вартість позики не входять, і команда, яка витрачає сили на розробку та супервізії якогось нереалізованого або неефективного проекту, могла б ті ж зусилля спрямувати на вирішення інших, не менш актуальних завдань", - розповіла Максименко.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...