Махінації і не тільки: Перед приватизацією "Центренерго" раптово подешевшала в два рази, - нардеп

Що стосується перспектив приватизації великих підприємств, то у політиків і експертів немає впевненості, що все пройде чесно і прозоро.

Велика приватизація повинна бути чесною і прозорою. Ілюстрація:vinnitsaok.com.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення процесу приватизації. Тому, як зазначають експерти, знято головну перешкоду на шляху чергового етапу великої приватизації. Втім, відповідей на питання - чи вдасться запустити в цьому році процес великої приватизації - у експертів і політиків поки що немає. Зате є сумніви щодо того, чи буде цей процес прозорим і відкритим. Поки що початок великої приватизації гальмує політична криза, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Підписаний президентом закон оптимізує процес приватизації державного майна, скасовуючи ряд додаткових вимог, зокрема - попередній продаж 5-10% акцій підприємств, що підлягають приватизації, на біржі - для визначення ринкової ціни цього майна. У цьому році Кабмін має намір виставити на продаж близько 450 об'єктів приватизації, серед яких 20 великих підприємств. Почати велику приватизацію в уряді планували ще в минулому році, однак запустити процес не вдалося в тому числі і через відсутність законодавчих змін. Але тепер ця перешкода знята.

На початку цього року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслив, що чесна і прозора приватизація залишається одним з урядових пріоритетів. За його словами, "на приватизацію повинен бути виставлений Одеський припортовий завод, компанія" Центренерго ", інші енергетичні компанії".

А незабаром глава уряду уточнив, що вважає за необхідне "на відкритому, прозорому аукціоні продати близько одного мільйона гектарів державної землі, яка зараз знаходиться в тіньовому і корумпованому обороті". Однак в умовах, коли в Україні діє мораторій на продаж землі, реалізація такої ініціативи виглядає сумнівно.

"На даний момент, це неможливо зробити", - зазначає з цього приводу член парламентської комісії з питань приватизації Вікторія Войціцька, фракція "Самопоміч".

Що стосується перспектив приватизації великих підприємств, то у політиків і експертів поки немає впевненості, що все пройде чесно і прозоро.

"Якби була політична воля проводити чесну приватизацію, то і закон цей прийняли б у минулому році, і вже продали б кілька об'єктів. Зараз складно дати оцінку - буде прозора приватизація, чи на чиюсь користь - бо ще нічого не сталося" , - вважає член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Сергій Лещенко, фракція "Блоку Петра Порошенка".

Зокрема, вже є питання щодо прозорості приватизації згаданого прем'єром державного холдингу "Центренерго" - однієї з провідних енергогенеруючих компаній України, до складу якої входить три потужні теплові електростанції. Перед анонсованою приватизацією раптом виникла заборгованість компанії майже в півмільярда гривень.

"Центренерго" - один з ключових гравців на нашому енергетичному ринку. Цей об'єкт був цікавий західним інвесторам. Сьогодні вони говорять: вибачте, але тільки інсайдер може зрозуміти - що ж там за заборгованість і який реальний стан компанії? Тому її вартість - є невеликий пакет, який торгується на фондовій біржі - впала в три рази ", - говорить Вікторія Войціцька.

На її думку, ситуація з "Центренерго" дає підстави сумніватися в тому, що приватизація готується в державних інтересах.

Серед основних причин приватизації все частіше називають нездатність влади забезпечити ефективне управління державними підприємствами, які стають годівницями для своїх керівників і їхніх політичних покровителів. За словами політиків і експертів, зараз головною перешкодою для початку великої приватизації стала політична криза і можливі дострокові вибори..

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...