Не все так прозоро у системі Prozorro: В Україну можуть завезти вугілля з ОРДЛО - ЗМІ

Грузинська компанія Saqnakhshiri виграла тендер на постачання антрацитових марок вугілля для Зміївської та Трипільської станцій, однак відкритим залишається питання, де вона його братиме.

Ілюстрація:www.rbc.ua

Тендер "Центренерго" на закупівлю 700 тисяч вугілля антрацитових марок для Зміївської та Трипільської станцій виграла грузинська компанія Saqnakhshiri. "Не дивлячись на те, що тендер був проведений на Prozorro, прозорим він не був". Про це пише в статті головний редактор БізнесЦензор Сергій Головньов, передають Патріоти України.

На думку автора, відкритим залишається питання, звідки грузинська компанія Saqnakhshiri буде брати ресурс. Ткібульське родовище, яке розробляє компанія, містить кам'яне і буре вугілля. Вугілля антрацитових марок в Грузії не видобувається. GIG сам закуповує сортовий антрацит в Ростовській області РФ обсягом до тисячі тонн на місяць для виробництва вапна.

Відповідно до його розрахунків, поставки з далекого зарубіжжя малоймовірні: "Теоретично, GIG може взяти антрацит з трьох джерел: завезти з далекого зарубіжжя (ПАР, Австралія, В'єтнам), закупити його в РФ (Кузбас), або продати Україні вугілля з "націоналізованих" бойовиками "Л/ДНР" підприємств на Донбасі. Закупівля в Африці чи Австралії малоймовірна, оскільки великі обсяги низьколеткого вугілля (антрацит) законтрактували компанії ДТЕК Ріната Ахметова і "Укртеплоенерго" Анатолія Шкрібляка".

"Найвірогіднішим джерелом для грузинської компанії є українські шахти, які знаходяться на неконтрольованій території. По-перше, цей ресурс найбільш дешевий в регіоні. По-друге, крім як на українські ТЕС збувати його практично нікуди", - підкреслює журналіст.

Після того, як самопроголошена влада "Л/ДНР" відібрала вуглевидобувні й металургійні підприємства на неконтрольованих Україною територіях у законних власників, країна змушена завозити антрацит з-за кордону.

Відповідно до затвердженого Міненерговугілля паливним балансом, теплова генерація повинна імпортувати в 2017 році 5,6 млн тонн вугілля антрацитових марок. На цьому паливі працює половина з 12 українських ТЕС.

Державна компанія ПАТ "Центренерго" управляє трьома ТЕС, дві з яких працюють на антрациті. Це друга за потужністю після ДТЕК теплова генерація в країні

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...