Нафта погубить Москву: Росії напророкували новий період застою

Міністерство фінансів РФ проаналізувало можливі сценарії розвитку російської економіки до 2030 року.

Ілюстрація:http://www.vedomosti.ru/

Міністерство фінансів Росії прорахувало нові варіанти розвитку економіки на період до 2030 року. Причому варіант довгої стагнації цілком реальний. Слід зазначити, що цей процес буде ще супроводжуватися періодичними шоками від чергового спаду цін на нафту. Таку думку висловив керівник Економічної експертної групи Овсій Гурвич, повідомляють Патріоти України з посиланням на Ведомости.

"Це буде застій, на який будуть час від часу накладатися фінансові кризи. Неважливо, на який рівень ціни нафти орієнтуватися - $ 40 чи $ 50, без її зростання і без реформ потенціал економіки обмежений зростанням 1-1,5% на рік", - вважає експерт.

Гурвич зазначає, що ціна нафти рідко коли стагнує - зазвичай зростає або падає. Росія вже в цьому році витратить основну частину Резервного фонду і при черговому зовнішньому шоці може отримати, крім економічного спаду, ще фінансову і банківську кризи, оскільки коштів на підтримку банківської системи не залишиться.

"Потрібен широкий фронт реформ, а головне - визначити напрямок розвитку. Інвестувати можна тільки в якийсь розвиток, але не в його відсутність. Крім визначеності політики важлива ще і довіра до неї, яка виникає, коли заяви підтверджуються справою, а не залишаються просто красивими словами", - підкреслює Овсій Гурвич.

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...