Напрацьована схема: Компанії Ахметова досі сплачують мізерні податки в український бюджет

Скільки група Ахметова заплатила податків, майже стільки ж їй відшкодували за наш з вами рахунок. Основна ідея в СКМ -- продавати все на експорт. А при експорті ПДВ, сплачене у витратах, відшкодовують за рахунок бюджету, наголосив Сергій Терьохін.

Рінат Ахметов. Фото:http://antikor.com.ua

Можливо, ви бачили десь в інших газетах ось цю новину: "Група СКМ Рината Ахметова перерахувала в бюджети всіх рівнів 38,02 млрд. гривень. Це на 19,2% більше, ніж у 2015 році". В офіційному повідомленні групи зазначено, що сума податків, які сплатила СКМ, дорівнює річному бюджету Києва на цей рік і в 1,7 раза перевищує кошториси Харкова, Львова та Одеси, разом узятих. Про це пише газета Експрес, передають Патріоти України.

Менеджери СКМ до якої, зокрема, входять два найбільші холдинги країни ("Метінвест" та ДТЕК) похизувалися навіть, що кожну сьому пенсію в Україні сплачено на податки СКМ.

Але не все так просто. Дідусям й бабусям не варто поспішати дякувати олігархові за вчасно виплачену пенсію. Якщо копнути глибше, то з'ясовується, що чистих податків від Ахметова у бюджети надходить не так уже й багато.

Наприклад, за повідомленням того ж "Метінвесту", компанія заплатила у 2016 році 14,1 мільярда гривень податків. Тобто на металургійного гіганта припало більш як третина, а якщо точніше -- 37% всіх перерахованих СКМ податків. Зокрема, найбільше зросли виплати земельного податку (на 89%), податку на прибуток (52%).

Водночас зменшилися розміри ЄСВ, що пов'язано із зниженням на початку минулого року ставки ЄСВ. Водночас підприємства "Метінвесту", які експортували свою продукцію за кордон, отримали у 2016-му з бюджету понад 12 млрд. гривень відшкодування! Тобто, з одного боку, мільярдер платить у бюджет, а з другого -- бере з нього.

Так, за даними Державної фіскальної служби, Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та "Азовсталь" отримали 3,77 млрд. грн. і 3,46 млрд. грн. відповідно, "Запоріжсталь" -- 2,31 млрд. грн., Південний ГЗК -- 0,83 млрд. грн., Інгулецький ГЗК і Центральний ГЗК -- 0,61 млрд. грн. та 0,5 млрд. грн. відповідно.

Тобто холдинг колишнього головного спонсора режиму Януковича реально сплатив у державний бюджет 2 млрд. гривень податків. Утім ми всі ще пам'ятаємо, як Ахметов перебирав під свій контроль ласі шматки української промисловості, енергетики тощо, та досі питання відповідальності за це ніхто не ставить.

Тож чи змінилося щось насправді у стилі бізнесу вчорашнього соратника Януковича?

-- Будь-яку компанію, яка каже, що заплатила стільки-то до бюджету, треба найперше спитати: а скільки вона отримала відшкодування з того ж бюджету? 38 млрд. гривень про які заявляє СКМ, -- це брутто-податки, тобто нараховані, -- каже Сергій Терьохін, колишній міністр економіки. -- Ви не повірите, але минулого року група Ахметова заплатила до зведеного бюджету чистими, тобто після всіх відшкодувань, лише 284 млн. 720 тисяч гривень! Цю інформацію можна знайти на сайті ДФС.

Тобто скільки група Ахметова заплатила податків, майже стільки ж їй відшкодували за наш з вами рахунок. Основна ідея в СКМ -- продавати все на експорт. А при експорті ПДВ, сплачене у витратах, відшкодовують за рахунок бюджету. При цьому, коли знаєш, які в нас у країні існують схеми заробляння на відшкодуваннях ПДВ, можуть постати ще більші запитання.

Іноді відшкодування з бюджету тій чи іншій компанії можуть бути більшими за надходження від неї. За це треба подякувати панові Яценюку, який у 2015 році запровадив ПДВ-реформу. Якщо ви купуєте багато з ПДВ, а продаєте з ПДВ менше, то оцю різницю платять за рахунок платників податків.

За моїми підрахунками, за 2016 рік "мінусівка" щодо ПДВ становила 16,8 млрд. гривень. Власне, одна із ключових проблем Насірова -- це дуже великі необгрунтовані відшкодування ПДВ. Йдеться про надмірне відшкодування компаніям не тільки Ахметова, але й Фірташа та інших олігархів.

-- Які схеми використовують компанії, щоб отримувати більші відшкодування з бюджету?

С. Терьохін: -- Їх багато. Наприклад, карусельне шахрайство. Компанія домовляється з іншою, щоб 3 -- 4 рази перепродати якийсь продукт, товар із зменшеною вартістю. Одна компанія, приміром, отримує товар за 100 гривень, потім продає пов'язаній зі собою компанії за 90, а третя -- за 80 гривень. Але у першої компанії є податковий кредит, який потім відшкодує держава.

Або ж напрацьована схема -- ефект втраченої ланки в ланцюгу поставок. До речі, її використовує Ахметов. Скажімо, між виробником залізної руди і металургійним заводом з'являється посередник. Метзавод платить йому за сировину удвічі більшу суму, ніж вона коштує. Опісля посередник зникає з усіма відшкодованими ПДВ.

-- Яка ситуація зі сплатою податків "Метінвестом" може бути цього року, зважаючи на захоплення деяких його підприємств на окупованих територіях?

-- Думаю, що, попри втрату контролю над деякими підприємствами, холдингу вдасться зберегти минулорічний рівень сплати податків, -- вважає Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу "Concorde Capital". -- Очевидно, зменшення буде у сплаті ЄСВ, оскільки кількість співробітників компанії істотно зменшилася. З другого боку, сплата податку на прибуток має зрости, бо завдяки вищим цінам на продукцію компанія зможе заробити більший прибуток.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...