Наслідки блокади можуть бути для України дуже серйозними, - Сергій Фурса

Вже зараз спостерігається зменшення експорту і зростання імпорту, а темпи зростання ВВП України точно знизяться.

Блокада Донбасу. Ілюстрація:Citynews.net.ua

Головним наслідком економічної блокади окупованих територій стане вплив на платіжний баланс. Таку думку висловив відомий інвестиційний банкір Сергій Фурса, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

«Зараз йде зменшення експорту і зростання імпорту. Вже зроблені базові підрахунки - за прогнозами НБУ, втрати можуть досягти двох мільярдів доларів. Не виключено, що збитки будуть меншими, оскільки ринкова ситуація в Україні досить стабільна. Можливо, вдасться замінити метал частково. Якщо Єнакіївський завод зупиниться, метал почне виробляти маріупольське підприємство. Однак, якщо втрати дійсно складуть два мільярди, для України це дуже серйозно», - зазначив експерт.

Крім того, Фурса впевнений, що знизяться темпи зростання ВВП України.

Нагадаємо, що напередодні мало відбутися засідання Ради директорів МВФ, на якому планувалося обговорити українське питання про надання чергового траншу, однак це питання було знято з порядку денного через рішення РНБО про блокаду Донбасу.

Тепер НБУ повинен надати новий макроекономічний прогноз МВФ. Про нову дату розгляду траншу нічого невідомо.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...