Наслідок безвізу: Кваліфіковані працівники втікають з України в Європу за вищими зарплатами

Керівник секретаріату, головний експерт Ради підприємців при Кабміні називає трудову міграцію загрозою національній безпеці країни.

Ілюстрація:Главред

Українські роботодавці б'ють на сполох: їм все складніше знайти потрібних фахівців, багато вакансій закриваються місяцями. Про це повідомляє Страна, передають Патріоти України.

"В нашій базі 60 тисяч пропозицій, і більшість - для робітників. Підприємства не можуть їх набрати, хоча готові підвищувати зарплати і навіть оплачувати проживання, збираючи кадри з усієї України", - розповів заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

У жорсткому дефіциті робочих рук експерти звинувачують безвіз: мовляв, кращі з кращих масово їдуть на роботу в Європу. А керівник секретаріату, головний експерт Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський називає трудову міграцію загрозою національній безпеці країни.

За словами аналітика rabota.ua, кількість вакансій від іноземних роботодавців в їх базі постійно зростає. У 2014 р їх було 10,6 тисячі, в 2015 р - 25,9 тисяч, в 2016 - 35,9 тисяч, а за перше півріччя 2017 - понад 20 тисяч. При цьому середня зарплата в закордонних пропозиціях становить близько 20-30 тисяч гривень.

Наприклад, пакувальника іграшок в Польщу шукають на 22 тис.грн. в місяць (плюс безкоштовне проживання), робочому на складі в Чехії пропонують 52 тисячі гривень (при 6-денному робочому тижні по 10-12 годин на день), доглядальниці в Німеччині - 40 тисяч гривень.

Середня зарплата по Україні становить близько 7,5 тисяч і навіть в Києві цілком пристойним вважається оклад в 10 тисяч. Зараз за кордоном працює близько 6-8 мільйонів українців. За останній рік армія гастарбайтерів зросла приблизно на 500-600 тисяч чоловік.

Як відзвітувала Держприкордонслужба, у 2017 році кордон з ЄС перетнуло 7,5 мільйона українців, що на 24% більше, ніж в позаминулому році. У Європі працює не так багато українців: в Польщі 212 тисяч, в Німеччині - 90 тисяч, в Чехії - 20 тисяч осіб. І за останній рік їх кількість практично не збільшилася.

Але, наприклад, в тій же Польщі цілком офіційно можна працювати тим, у кого немає трудової візи - так звана схема "за заявою" передбачає працевлаштування до 6 місяців. Міграцію наших співгромадян може прискорити не тільки гостинність європейських роботодавців, скільки погіршення ситуації в Україні.

"Наші компанії щорічно підвищують зарплати в середньому на 10-15%. Але в минулому році цю надбавку з'їла інфляція, а в цьому - нівелює галопуюча девальвація гривні. Адже з урахуванням стрімкого знецінення національної валюти, пропозиції від європейських роботодавців стають все більш привабливими. Навіть польська мінімалка в 500 євро це вже більше 17 тисяч гривень", - зазначає аналітик

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...