Нацбанк прокоментував різке подорожчання валюти

Зростання курсу носить ситуативний характер і не пов'язане з фундаментальними факторами, заспокоїли у прес-службі фінансового регулятора.

НБУ. Ілюстрація:www.dialog.ua

Зростання волатильності обмінного курсу на валютному ринку України в останні дні носить ситуативний характер - на тлі загострення зовнішньополітичної ситуації - і не пов'язане з фундаментальними факторами. Про це йдеться в коментарі прес-служби Національного банку України, передають Патріоти України.

"Національний банк уважно стежить за ситуацією на ринку і, в разі необхідності, має всі можливості не допустити надмірних коливань обмінного курсу", - наголошується в повідомленні.

Регулятор підкреслює, що ситуація на внутрішніх і зовнішніх ринках залишається сприятливою завдяки стрімкому падінню темпів інфляції, високому врожаю зернових і позитивній кон'юнктурі на світових ринках сталі і залізної руди. Крім того, як зазначили в НБУ, зниження цін на нафту і підвищення енергоефективності економіки України призвело до скорочення імпорту.

Нацбанк нагадав, що дотримується режиму гнучкого курсоутворення, при якому не протидіє руху курсу, зумовленому фундаментальними ринковими факторами, але в той же час згладжує надмірні коливання курсу під дією ситуативних чинників, проводячи валютні інтервенції і аукціони.

Також регулятор нагадав, що з другої половини березня до липня цього року на міжбанківському валютному ринку спостерігалося перевищення пропозиції валюти над попитом на неї, і з початку року в ході інтервенцій і валютних аукціонів Нацбанк купив майже на 1,5 млрд дол. США більше, ніж продав, наростивши міжнародні резерви до 14 млрд дол.

Як стало відомо, Національний банк України на 15 серпня 2016 року порівняно з попереднім банківським днем послабив курс гривні до 25,04 гривень за долар. Про це свідчать дані на сайті регулятора.

Офіційні курси валют встановлені на такому рівні:

2504,4197 гривні за 100 доларів (+19,3788);

2794,4315 гривні за 100 євро (+22,8654);

3,8927 гривні за 10 рублів (+0,0666)

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...