
Найбільшу націнку ресторани встановлюють на кальян - 400% від собівартості. На чай і каву - 323 і 300% відповідно, передають Патріоти України.
На соусах, хлібі та різноманітних добавках націнка становить у середньому 300 відсотків. З алкоголю, найбільшу націнку ставлять на вино і алкогольні коктейлі - 238% і 237%. На пиво - 133 відсотки.
"На дорогий міцний алкоголь не ставлять високу націнку. Його собівартість і так значна. Всі знають ціни в магазинах і не готові платити в 3-4 рази більше. Найбільша націнка в закладах дійсно на кальян і чай. Часто люди приходять просто поспілкуватися, не замовляють основні страви. Беруть чай, каву, курять кальян. Щоб не працювати в мінус, ресторатори вважають за доцільне робити максимальну націнку на ці категорії", - каже ресторатор із Дніпра Артем Таранов.
У десятку найприбутковіших страв входить піца, м'ясні страви, суші. "Суші та роли - дуже популярна страва в Україні, але у неї висока собівартість. Практично всі необхідні інгредієнти закуповуються за кордоном. З українських продуктів для приготування ролів ми використовуємо, тільки огірки та сіль. Решту замовляємо або безпосередньо з Азії, або купуємо у постачальників в Києві", - додав ресторатор із Чернівців Олександр Баранник.

В Україні знизилося зростання цін - у листопаді річний рівень інфляції становив 9,3% проти жовтневих 10,9%. Однак комунальні послуги все одно здорожчали. За рік - з листопада 2024-го по листопад 2025-го – тарифи зросли загалом на 2,3%. Втім, не всі. Та...
В Україні мінімалку з 1 січня 2026-го збільшать з 8 000 до 8 647 грн. Це менше, ніж фактичний прожитковий мінімум (рівень бідності). Для того щоб забезпечити базові потреби, працівнику треба щонайменше 10 192 грн (це рівень фактичного прожиткового міні...