Не тільки за газ, але й за трубу: З квітня жителям міст доведеться сплачувати більше (відео)

Фахівці попереджають, що газове ноу-хау невдовзі повторять українські енергетики – тариф за світло буде розділений на власне сплату кіловатів спожитої послуги та саму можливість користуватися електрикою.

Тепер доведеться платити ще й за можливість користуватися газом. Фото: Факти.

З 1 квітня за газ доведеться платити двічі, бо Національна комісія з регулювання енергетики на додаток до тарифів за спожитий газ запровадила абонплату – платіж за те, що газова труба дійшла до вашого будинку чи квартири. Причому в НКРЄ це називають європейською практикою. Про це йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Змінена методологія обрахунку виводить доставку газу до квартири в окрему комунальну послугу, котра зменшує вартість власне спожитого газу. І хоча паливо дійсно трохи подешевшає, загальні видатки платників за газ зростуть на третину. "У місяць ми використовуємо сім, максимум десять кубів газу. За теперішніми тарифами – на 68 гривень. За новими тарифами це буде 60 грн за газ, який використали, і майже 50 грн за трубу, по якій він до нас прийшов", - підрахувала домогосподарка Інна Боднар.

Лічильник та газову трубу по квартирі її родина встановила за власні гроші, тож чому тепер потрібно платити податок на трубу – жінка не розуміє. "Наша бабушка живе у селі, і вони разом із сусідами скинулись, щоб провести до себе газ. Виходить, їм щомісяця треба платити за трубу, яку вони купили і власним коштом проклали?", - дивується вона.

Особливість нового тарифу – він сплачується незалежно від того, користується хтось у приміщенні газовою плитою чи ні. На розмір абонплати впливають відсутність чи наявність лічильника, його потужність, відстань між будинками, в яких прокладено мережі. Експерти кажуть, що виграють від новації приватні будинки з великим обсягом споживання газу, економія на тарифі якого буде більшою за вартість абонплати. А от у містах квартировласників очікує лише збільшення платежів за комуналку.

Фахівці попереджають, що газове ноу-хау невдовзі повторять українські енергетики – тариф за світло буде розділений на власне сплату кіловатів спожитої послуги та саму можливість користуватися електрикою. Однак коли це може статися і чи станеться взагалі – поки що підтверджень немає.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...