Не все погано в нашій хаті: Топ-10 скромних досягнень України, у році, що минає

На фоні економічних негараздів в Україні, яка веде війну з російською агресією, є певні досягнення, які варто згадати.

Ілюстрація:infomix.com.ua

2015 рік був одним з найважчих для української економіки. Про це пише видання Економічна правда, інформують Патріоти України.

Стрімке зростання курсу долара, можливість дефолту, інфляція на рівні 60%, відсутність результатів у боротьбі з корупцією і буксирування важливих реформ - все це не додавало оптимізму.

Тим не менш, знайшлися і "світлі плями" в році, що минає, про які варто згадати. Хоча б тому, що їх було не так і багато. Видання пропонує згадати нечисленні перемоги України, які доводять, що ця країна здатна мінятися.

Підвищення цін на газ для населення

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв

Наприкінці лютого Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила п'яти-етапне підвищення тарифів на електроенергію для населення: до квітня 2017-го вони повинні зрости в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп. / КВ-год .

Незважаючи на те, що населення сприйняло дані новини без особливого ентузіазму, а деякі політики навіть намагалися це використовувати у своїй риториці, рішення про приведення тарифів на газ до економічно обґрунтованого рівня все ж безсумнівний плюс і одна з найважливіших реформ цього року.

Дане рішення було вкрай непопулярних і болючим з соціальної точки зору, і навряд чи б стало можливим без підтримки МВФ.

При цьому, завдяки підвищенню тарифів на газ, вирішено відразу кілька проблем: зменшує можливості для корупції, сприяє зменшенню дефіциту бюджету і зміцнює енергетичну незалежність економіки.

Перехід на електронну систему держзакупівель

У чинній коаліційній угоді переведення держзакупівель в електронний формат було передбачено до кінця 2015 року, а Президент Петро Порошенко назвав це "надзавданням 2015-2016 років".

12 лютого була презентована пілотна система електронних державних закупівель ProZorro.

За дев'ять місяців існування системи ProZorro до неї встигли підключитися більше 2000 замовників. Серед них "Укрпошта", "Укргазвидобування", "Аграрний фонд", "ПриватБанк" та інші великі компанії.

Представники ProZorro стверджують, що нова система електронних держзакупівель вже допомогла країні заощадити більше 500 млн гривень.

Втім, найголовніше сталося 25 грудня, коли Верховна Рада підтримала законопроект №3559, який з 2016 року переводить всі державні тендери в електронну форму.

За словами співзасновника майданчика електронних торгів NEWTEND Олексія Стародубова, завдяки прийнятому закону про державні закупівлі держбюджет України може заощадити близько 50 млрд гривень в 2016 році.

Реструктуризація боргу

Наталія Яресько

Саме неоднозначне досягнення цього року - реструктуризація державного боргу України, яке деякі також трактують як поразку і порівнюють з газовими контрактами Тимошенко і Харківськими домовленостями Януковича.

Міністерству фінансів вдалося добитися списання 20% або 3,8 млрд доларів зовнішніх боргів з 19,3 млрд доларів, відстрочити платежі на 4 роки і тим самим, багато в чому завдяки реструктуризації, уникнути дефолту.

При цьому Мінфін критикують за високі процентні ставки при зростанні ВВП, які Україні в майбутньому доведеться заплатити. При зростанні ВВП від 3% до 4% кредитори отримають 15% вартості від відсотка зростання ВВП. При зростанні ВВП більше 4% - кредитори отримають 40% вартості від кожного відсотка такого зростання.

Тобто, платити Україна в майбутньому буде величезні суми кредиторам. І по-хорошому реструктуризацію боргу можна було б також легко віднести і до поразок. Але враховуючи, що видання розглядає успіхи саме 2015 року, ця дія Мінфіну потрапляє в наш список.

Сама Міністр фінансів Наталя Яресько каже, що Україна отримала кращі умови з тих, які були можливі в той момент.

Рада прийняла закон про реформу державної служби

10 грудня Верховна Рада прийняла один з найголовніших законів цього року - "Закон про державну службу".

Представникам громадськості вдалося відстояти ключові положення в законопроекті, який пережив майже півтори тисячі правок, і нарешті зможе змінити систему, яка не змінювалася з часів СРСР.

Зокрема, завдяки закону про держслужбу, який набуде чинності 1 травня 2016 року, чиновники вищої категорії не зможуть перебувати в політичних партіях і обиратимуться конкурсною комісією, що складається на 1 \ 1 з представників громадськості.

Крім того, вводиться посада Державного секретаря, який буде стежити за тим, як держава виконує державну політику в конкретній сфері. Також, з категорії держслужбовців видаляються радники, секретарі та помічники, які приходять і йдуть разом з новим урядом.

Поки ще не вдалося кардинально збільшити обсяг зарплат, але якщо раніше тіло зарплати становило 30%, а надбавки 70%, то зі вступом закону в силу діятиме дзеркальна система - 70% зарплата, 30% надбавки.

Нехай і не відразу, але через кілька років ми маємо можливість отримати ту систему виконавчої влади, яка, не відволікаючись на політику, зможе займатися швидким впровадженням урядових ініціатив.

Зниження газової залежності від Росії


Путін з головою "Газпрому" Олексієм Міллером

У 2015 році Україна закупила газу в Європі більше, ніж у Росії. У цьому році, ми придбали у "Газпрому" всього 6,2 мільярда кубометрів - це в 2,3 рази менше, ніж у минулому році. Імпорт же з боку країн Європи, навпаки, виріс в два рази, з 5 млрд куб м в 2014 до 10,3 млрд куб м в 2015.

При цьому, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, Україні вдалося скоротити обсяги споживання газу майже на 25%.

"У бюджеті ми зберегли програму енергоефективності з тією метою, щоб ми менше споживали газу, менше платили і ефективніше будували нашу енергетичну політику. І ця політика вже довела свою результативність у поточному році: ми скоротили обсяги споживання природного газу майже на 25%, це реальний результат, і будемо продовжувати це робити в 2016 році ", - сказав Яценюк.

Корпоратизація "Укрзалізниці"

Більше 20 років збиткове державне підприємство "Укрзалізниця" залишалося однією з основних корупційних годівниць, що позначалося і на якості наданих нею послуг, стані вагонів і залізничної інфраструктури.

Наприкінці 2014 року у підприємства був відсутній навіть фінансовий план на наступний рік. Однією з цілей, яку ставив собі Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, було перетворення залізничної галузі в прозору і прибуткову і корпоратизація "УЗ".

Першого грудня цього року замість державного підприємства "УЗ" було створено Відкрите акціонерне товариство з прозорою структурою, статтями, правлінням, наглядовою радою і пошуком директорів за конкурсом.

Дане перетворення закладає позитивні і невідворотні зміни вже на майбутній рік, які пройдуть значно швидше, якщо в наступному році будуть прийняті закони "Про залізничний транспорт" та "Про Національну комісію регулювання транспорту".

Крім того, наступного року буде витрачено близько 16 мільярдів гривень на поліпшення залізничної інфраструктури.

Джордж Сорос інвестувати в українську IT-компанію Ciklum

Зарубіжні інвестиції, яких гостро потребує Україна, прийшли від іменитого інвестора Джорджа Сороса. Його Фонд економічного відродження України 18 листопада 2015 року оголосив про придбання частки акцій четвертої за розміром української IT-аутсорсингової компанії Ciklum.

Хоча суму угоди, як і кількість куплених акцій, учасники не розголошують, за оцінками експертів обсяг інвестицій може становити від 40 до 60 млн дол. За українськими мірками це величезна сума.

Засновник венчурного фонду AVentures Capital і учасник переговорного процесу в цій угоді Андрій Колодюк називає угоду переломним моментом для всієї України. "Після цього в країну прийдуть нові інвестори, і на нас будуть дивитися не тільки в розрізі політичних скандалів і військових дій", - переконаний Колодюк.

Відкриття держреєстрів

Україна вперше відкрила всі майнові реєстри та можливість пошуку інформації не тільки по об'єкту, а й за прізвищем, ім'ям та по батькові власника того чи іншого майна.

Крім того, з 1 жовтня, для всіх держструктур відкрили перші два реєстри - Єдиний держреєстр підприємців та Держреєстр прав на нерухоме майно.

Тепер, чиновники зможуть самі одержувати необхідні довідки та документи, які до цього їм мали приносити українці особисто.

В Україні запустили 3G

Через 10 років після впровадження в розвинених країнах світу технології мобільного зв'язку третього покоління Україна все-таки провела тендер з продажу 3G-частот.

Три мобільних оператори тільки за ліцензії заплатили державі 8,7 млрд грн. Ще приблизно стільки ж вони інвестують у найближчі два-три роки в будівництво та обслуговування 3G-мережі, і це без урахування купівлі обладнання за кордоном.

Таким чином, найбільшим інвестиційним проектом 2015 в українській IT-галузі став запуск 3G. Ця подія дає зелене світло розвитку цілої платформи технологічних послуг.

Ринкові зарплати для керівників держкомпаній

Основною причиною, по якій частина держпідприємств є збитковими - є корупція, яка виростає з некомпетентності або низької мотивації керівників. Якісні кадри не хотіли йти в структури з низькою заробітною платою. Тепер це в минулому.

"Держава як акціонер готова платити ринкові зарплати топ-менеджерам, але вони повинні будуть їх заробити. Вигідніше платити ринкові зарплати топ-менеджерам, ніж мати держкомпанії, де керівники отримують низьку зарплату, але працюють на інтереси олігархів або політиків", - заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

З наступного року компанії будуть ділитися на 5 груп, залежно від розміру чистого доходу, активів, кількості співробітників. Максимальна загальна річна винагорода керівників буде залежати від того, в яку з 5 груп потрапляють їхні компанії.

В рамках нової системи оклад керівника складе 25% від загальної річної винагороди, а премія - до 75% від загального річного винагороди.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...