Нефутбольні пристрасті: НАБУ розслідує аферу за участю братів Суркісів вартістю у 346 мільйонів

В результаті незаконно укладених договорів право держави на вимоги боргу за спожиту електроенергію в розмірі 346,2 млн. грн. було передано приватній фірмі, що суперечить чинному законодавству.

Брати Суркіси. Фото: avto-polis.kiev.ua.

У зв'язку з розслідуванням фактів привласнення майна ВАТ "Запоріжжяобленерго" НАБУ оскаржило у суді договори на суму понад 346 мільйонів гривень. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Українську правду.

НАБУ подало до суду 4 позовних заяви про визнання недійсними договорів відступлення права вимоги між ВАТ "Запоріжжяобленерго", в якому державі належить більше 60% акцій, і приватною структурою "ЕНЕРГОМЕРЕЖА". "Згідно з договорами, відбулася заміна кредитора у зобов'язаннях на загальну суму 346,2 млн грн, які мали надійти від великих споживачів електроенергії. В результаті незаконно укладених договорів право держави на вимоги боргу за спожиту електроенергію в розмірі 346,2 млн. грн. було передано приватній фірмі, що суперечить чинному законодавству", - йдеться у повідомленні.

Позовні заяви підготовлено на основі матеріалів, напрацьованих детективами НАБУ в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК за фактом привласнення посадовими особами в особливо великих розмірах майна ВАТ "Запоріжжяобленерго".

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах. За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі до Костянтина Григоришина та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі". Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка. У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго". Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...