Нова схема оплати: Стало відомо, скільки платитимуть за газ українці з 1 квітня

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень / тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Ілюстрація:Факти - ICTV

Сьогодні, 28 березня, національна комісія, яка регулює сферу енергетики і комунальних послуг затвердила розмір абонплати за підключення до системи газопостачання, яку незабаром потрібно буде платити щомісяця на підставі потужності лічильника і незалежно від фактичного обсягу споживання. Про це пише агентство Українські новини, передають Патріоти України.

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень / тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Згідно з рішенням Кабміну, таку абонплату встановлює НКРЕКУ на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). В тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% в структурі тарифу).

Для прикладу, з 1 квітня тариф на розподіл газу для побутових споживачів компанії "Київоблгаз" становитиме 2,549 коп. / куб. м на годину, для промислових - 3,607 коп. / куб. м на годину (всі тарифи без ПДВ).

При цьому в Києві для побутових і непобутових споживачів ПАТ "Київгаз" тариф буде однаковий - 1,273 коп. / куб. м на годину.

Зараз встановлена кінцева ціна на газ для населення, яка становить 6 879 гривень / тис. куб. м з урахуванням всіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Розмір абонплати для побутових споживачів встановлено істотно нижче тарифу для промислових споживачів, з метою соціального захисту. Але протягом трьох років рівні тарифів для побутових і непобутових споживачів планують зрівняти.


Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...