Нове законодавство ЄС може призвести до втрати Україною до 40% врожаїв кукурудзи

У Євросоюзі мають намір заборонити використання гліфосату - пестициду, який дозволив зробити революційний крок в обробці грунту без оранки, що економить час, захищає грунтові води і запобігає ерозії.

Ілюстрація:agrarnik

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" висловила стурбованість намірами Євросоюзу заборонити використання гліфосату в країнах ЄС. Про це йдеться у повідомленні клубу, передають Патріоти України з посиланням на Економічну правду.

Ця хімічна сполука використовується для боротьби з бур'янами, особливо багаторічними, займає серед гербіцидів перше місце в світі по виробництву. В основному, гліфосат застосовується при вирощуванні кукурудзи та соняшнику.

40% українського експорту кукурудзи вивозиться в країни ЄС.

"Від імені українських агровиробників висловлюємо свою стурбованість разом з виробниками Аргентини, Бразилії, США і європейськими фермерами щодо можливої заборони гліфосату в країнах ЄС. Українські фермери широко і успішно використовують діючу речовину гліфосат у своїй діяльності", - зазначено в листі-зверненні асоціації.

УКАБ проінформований про перегляд реєстрації гліфосату ЄС і підкреслює важливість позитивного рішення щодо цього.

"Його використання є життєво важливим для забезпечення харчовими продуктами людства. Гліфосат дозволив зробити революційний крок в обробці грунту без оранки, що економить час, захищає грунтові води і запобігає ерозії", - йдеться в повідомленні.

"Використовуючи гліфосат, аграрії використовують менше палива в порівнянні з традиційною технологією, і тим самим виділяють в атмосферу менше вуглекислого газу", - вказують у асоціації.

На думку УКАБ, зараз не існує еквівалентної альтернативи гліфосату, тому його заборона матиме негативні наслідки не тільки для фермерів ЄС, а й для українського сільського господарства.

"На наш погляд, заборона гліфосату поверне фермерів до нестабільних методів ведення сільського господарства і призведе до створення чорного ринку пестицидів з цією діючою речовиною, оскільки гліфосат продовжать виробляти в третіх країнах", - вважають в асоціації.

З відповідним листом УКАБ звернувся до глави Представництва ЄС в Україні Хьюґа Мінгареллі.

"Заборона використання гліфосату в країнах ЄС може поставити під загрозу діючі торговельні угоди України, тому асоціація висловлює надію, що гліфосат незабаром буде перереєстровано в ЄС", - заявили в УКАБ.

Сума неприємно здивує! Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню

субота, 18 травень 2024, 6:47

В Україні із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію у розмірі 9 491,5 грн. Така пенсія можлива за умови наявності 35 років стажу. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Так, згідно з оста...

Пошкодження виявились далеко не дрібними, як запевняв російський офіціоз: НПЗ у Туапсе вдруге зупинився після атаки дронів

субота, 18 травень 2024, 4:15

Унаслідок нічної атаки українських дронів по нафтопереробному заводі у російському Туапсе пошкоджено установку з виробництва зріджених вуглеводневих газів. Через це завод призупинив свою роботу, пише Reuters. . "На горіння зрідженого вуглеводневого га...