Нові санкції США зруйнували надії РФ на зростання інвестицій при Трампі - експерти

Головною проблемою, яку нові санкції представляють для російських інвестицій, є зростання невизначеності щодо подальших перспектив.

Ілюстрація:https://rg.ru/

Нові санкції США змусили російську бізнес-еліту визнати, що обрання Дональда Трампа президентом не призведе до зростання іноземних інвестицій. Про це йдеться на сайті Reuters, передають Патріоти України.

Кілька місяців тому деякі інвестори говорили про готовність розглядати можливість нових угод з російськими компаніями, якщо вони побачать ознаки поліпшення відносин між США і Росією і ослаблення обмежень на бізнес в РФ.

Однак останні санкції, схвалені Трампом 2 серпня, включають нові заходи і кодифікують шість указів, підписаних колишнім президентом США Бараком Обамою, з тим, щоб Трампу було складніше їх скасувати.

Для ділових кіл Москви основний сенс нових санкцій - в повідомленні, яке вони несуть: перспективи швидкого пом'якшення позиції США по відношенню до Росії відсутні.

"Росія стикається з кодифікацією санкцій, а отже, зняти їх буде вкрай важко і вони, ймовірно, залишаться в силі ще дуже довгий час", - сказав Тім Еш, стратег-аналітик Bluebay Asset Management.

"Сам факт, що США і західні уряди ... вважали за потрібне накласти санкції на Росію, посилає як мінімум "жовтий" сигнал західним компаніям: будьте обережні у відносинах з Росією".

Після анексії Москвою українського Криму в 2014 році США ввели відносно Росії фінансові обмеження і обмеження на поїздки.

Закон, підписаний Трампом, дозволяє Конгресу блокувати будь-які спроби президента пом'якшити або зняти існуючі санкції, посилює деякі діючі обмеження і вводить нові в ряді секторів.

Топ-менеджери російських банків і енергетичних компаній, які стали основними мішенями для санкцій США, заявили, що їх підрозділи нормативно-правового контролю продовжують аналізувати новий закон, щоб зрозуміти його практичне вплив.

Однак посил, що стосується терміну дії санкцій, зрозумілий. "Це, очевидно, надовго", - сказало джерело в великій російській нафтовій компанії, яке побажало залишитися неназваним, оскільки не уповноважене говорити з журналістами.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's повідомило в клієнтській записці, що нові санкції проти Росії, "швидше за все, продовжать стримувати інвестиції".

Санкції, введені в 2014 році, безпосередньо обмежують лише вузький спектр операцій. За словами інвестбанкірів і корпоративних юристів у Москві, найбільший ефект санкцій виражається в ризику їх розширення.

В таких умовах укладена сьогодні угода, яка ніяк не порушує санкції, завтра може під них потрапити. Якщо це відбувається, інвестори втрачають гроші. Мало хто хоче йти на такий ризик.

З іншого боку, якщо інвестори вважають, що санкції як мінімум не будуть розширені, вони з більшою впевненістю йдуть на угоди, навіть за умови збереження діючих обмежень.

КРИГА НЕ СКРЕСЛА

Перемога Трампа на президентських виборах в США навела багатьох учасників російської бізнес-спільноти на думку про те, що найгірше в ситуації з санкціями - позаду.

Приблизно в цей же час влада Росії знову взялася за давно заплановану угоду приватизації частки в Совкомфлоті, судноплавної держкомпанії, в розпорядженні якої перебувають сучасні судна і прибуткові контракти в енергосекторі.

Доля цього проекту відображає значимість нових санкцій для настроїв інвесторів.

На тлі невизначеності щодо інвестиційного клімату жоден з учасників угоди не робив публічні заяви про конкретну дату продажу. Однак два джерела на фінансових ринках сказали агентству в кінці травня, що угода очікується на початку червня.

Тим часом плани помінялися, зважаючи на погіршення обстановки на ринку, сказало джерело, знайоме з ситуацією, в червні. На тому ж тижні російський фондовий індекс просів через занепокоєння про нові санкції США щодо Москви.

Пізніше в червні високопоставлений чиновник російського уряду повідомив, що угода ще може відбутися, можливо, вже в липні. Однак після введення нових санкцій коментарі Москви стали обережнішими, хоча чиновники відмовляються говорити, чи вплинуть нові обмеження на рішення влади про терміни угоди.

"Зрозуміло, що посилення з боку США режиму санкцій навряд чи сприяє підвищенню в даний момент інвестиційної привабливості цього активу на міжнародних фінансових ринках", - сказав глава Мінтрансу Максим Соколов, відповідаючи на питання про приватизацію Совкомфлоту на наступний день після того, як Трамп затвердив законопроект .

Економіст Антон Табах назвав головною проблемою, яку нові санкції представляють для російських інвестицій, зростання невизначеності щодо подальших перспектив.

Новий пакет санкцій "гарантує, що ризик розширення санкцій тепер збережеться дуже надовго", написав він у коментарі на сайті Московського центру Карнегі.

Нові санкції навряд чи обернуться для Росії кризою в найближчій перспективі. Ділові кола і влада адаптувалися до життя в умовах низького потоку інвестицій, а у Центробанку є механізми для підтримки макроекономічної стабільності.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...