Новий "Шовковий шлях": У Казахстані придумали, як українським перевізникам обійти Ерефію

У казахській Національній палаті підприємців запропонували альтернативний маршрут проходження транзитних вантажів з України в обхід території Росії, яка заборонила українцям їздити на своїх дорогах.

Морський порт Актау. Фото: sklad-man.com.

У зв'язку із забороною Російською Федерацією проходження транзитних вантажів з України, Казахстан запропонував перевізникам в якості альтернативного маршруту використовувати новий "Шовковий шлях". Про це повідомляє Національна палата підприємців (НПП) Республіки Казахстан "Атамекен" з посиланням на заступника голови правління НВП Дану Жунусову, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За словами Жунусової, НВП вже не раз порушувала питання про альтернативний маршрут доставки вантажів з України в Казахстан, який пролягає через порти Чорного та Каспійського морів.

"Зараз це питання досить актуальне. Так, треба зізнатися чесно, не все гладко на цьому маршруті, але, тим не менш, перспективи і потенціал маршруту через казахстанський порт Актау досить високі. Нині вже близько 70% вантажів з Туреччини в Казахстан і Киргизстан слідують за вказаним маршрутом. Зараз ми пропонуємо використовувати його і для перевезень вантажів з України", - зазначила вона.

У НПП також наголосили, що основним фактором під час вибору маршруту доставки вантажів є зручна логістика, яка дозволить досягти оптимальних термінів доставки і вартості перевезення.

"У цьому плані альтернативний маршрут через порти поки не витримує конкуренції із сухопутним маршрутом через Росію. Але в цьому напрямку можна працювати, і спільними зусиллями урядів країн Транскаспійського маршруту, залізничних адміністрацій і адміністрацій портів, а також бізнесу домогтися мінімізації термінів доставки і вартості фрахту", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, Жунусова зазначила, що країнам-учасницям нового маршруту необхідно нарощувати конкурентоспроможність цього альтернативного шляху доставки вантажів в обхід РФ.

"Не можна повністю залежати від однієї траси, що історично склалася. У цій ситуації ми закликаємо до розвитку можливостей використання Транскаспійського маршруту. На наш погляд, за сприяння всіх причетних і зацікавлених державних органів і організацій, ми можемо домогтися певних успіхів у цій роботі", - резюмувала вона .

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...