Падіння в прірву: Найбільша нафтова компанія РФ спалює резерви зі швидкістю 2 000 000 000 на добу

Борг "Роснефти" зростає практично без зупинок за весь час, що існує компанія. За останні 13 років він збільшився в 34 рази.

Голова "Роснефти" Ігор Сєчін. Фото:Коммерсант

"Роснефть" продовжує марнувати запаси готівки на рахунках і збільшувати борг на тлі погіршення всіх ключових фінансових показників. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України, продовжуючи:

Незважаючи на зростання видобутку на 12% і підвищення доларової ціни Urals на третину, чистий прибуток найбільшої нафтової компанії Росії за півріччя впав на 20%, до 80 млрд рублів.

Від операційної діяльності "Роснефть" отримала чистий грошовий потік в 204 млрд рублів - на таку суму надходження на рахунки від продажу нафти, газу і нафтопродуктів перевищили витрати на видобуток і виробництво.

Однак інвестиції і капвкладення з'їли вдвічі більше, ніж вдалося згенерувати, - 407 мільярдів рублів. Ще 126 млрд пішло з фінансових статей.

В результаті "Роснефть" знову витратила більше, ніж заробила, а розрив профінансувала за рахунок накопиченої "грошової подушки", яка тане п'ятий квартал поспіль.

Фінансові резерви "Роснефти" за півріччя скоротилися майже вдвічі, випливає зі звіту компанії за МСФЗ: почавши рік з 790 млрд рублів на банківських рахунках, до 30 червня "Роснефть" мала вже лише 439 млрд у вигляді грошових коштів та їх еквівалентів.

Швидкість, з якою лідер російського нафтовидобутку спалює готівку, досягла 1,93 мільярда рублів в день, або 80 мільйонів рублів на хвилину.

Решта у "Роснефти" резерви покривають лише п'яту частину її короткострокового боргу, сума якого збільшилася на 25%, до 2,02 трильйона рублів.

Загальна заборгованість "Роснєфті" за банківськими позиками та борговими цінними паперами зросла на 79 млрд рублів за квартал і досягла 3,437 трильйона рублів. Погашення валютних позик, до яких компанію примушують санкції, були успішно компенсовані новими боргами в рублях, випливає зі звіту.

При цьому по чистому боргу (тобто не покритому резервами) "Роснефть" вийшла на новий історичний рекорд - 2,2 трильйона рублів. Це в 1,5 рази вище за минулорічний рівень.

Загальна сума зобов'язань компанії (з урахуванням відкладених податків і закладеної в кредит ще не видобутої нафти) перевищила 7 трильйонів рублів, що еквівалентно 28% резервів ЦБ.

Борг "Роснефти" зростає практично без зупинок за весь час, що існує компанія. За останні 13 років він збільшився в 34 рази.

У 2003-му році "Роснефть" була винна близько 100 млрд рублів, в 2005-му - 560 млрд рублів, в 2011-му - вже 748 мільярдів рублів. У 2014-му на тлі девальвації рубля борг злетів до 2,5 трлн рублів, а в 2015-му - до 3,3 трлн рублів.

Притиснути агресора: Bloomberg з'ясував, що увійде до нового пакета санкцій ЄС проти РФ

вівторок, 7 травень 2024, 17:37

Єврокомісія розробляє 14-й пакет санкцій проти Росії – до нього можуть увійти обмеження щодо російського аналога SWIFT, пропагандистських ЗМІ, СПГ, рідкоземельних металів та транспортних компаній. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на знайомі з с...

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...