Хіти тижня. Астрономічні втрати: Поразка Москви у Венесуелі обвалила вартість найбільшої нафтової компанії

За 4 години ринкова вартість «Роснефти» обвалилася на 115 мільярдів рублів.

У "Роснафти" великі проблеми? Фото: Investing.com.

Акції «Роснефти» різко подешевшали на Московській біржі в четвер на тлі політичної кризи в Венесуелі, де голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом і за підтримки США зажадав негайної відставки Ніколаса Мадуро. За 4 години ринкова вартість «Роснефти» обвалилася на 115 мільярдів рублів на тлі побоювань, що її багатомільярдні інвестиції в режим Мадуро можуть згоріти без залишку, передають Патріоти України.

До 13.56 мск папери компанії впали в ціні на 2,21%, до 410,6 рубля, а в ході сесії опускалися більше, ніж на 3%, обновивши мінімум за місяць (406,7 рубля). За оцінкою S & P, на початок 2018 року «Роснефть» вклала в підтримку венесуельської економіки не менше 5 млрд доларів. Це 330 млрд рублів за поточним курсом - 10% річних доходів компанії від продажу сировини за кордон і три чверті запасів готівки на її рахунках (434 мільярдів рублів на кінець третього кварталу).
«Роснефть» реалізує 5 нафтових проектів у Венесуелі спільно з національною видобувною компанією PDVSA: в трьох з них (Petromonagas, Petroperija і PetroVictoria) у «Роснефти» - 40%, в двох інших (Boqueron і Petromiranda) - 26, 6% і 32% відповідно. «У разі зміни політичного режиму російська компанія ризикує втратити всі інвестиції в проблемній латиноамериканській країні», - констатує аналітик «Альпарі» Олександр Разуваєв.
Крім США, лідера венесуельської опозиції визнали президентом Колумбія, Парагвай, Еквадор, Перу, Коста-Ріка, Чилі, Аргентина, Канада і Бразилія. Євросоюз проводить консультації і поки не прийняв рішення. Мексика і Куба підтримали Мадуро.
Віце-президент Штатів Майкл Пенс тим часом звернувся до народу Венесуели і армії з закликом підтримати демократію. У відповідь Мадуро оголосив про розрив дипломатичних відносин з «імперіалістичним урядом США» і зажадав, щоб американські дипломати протягом 72 годин покинули країну.
Фактично Венесуела знаходиться в стані двовладдя: хоча Гуайдо і користується підтримкою народу - тисячі людей взяли участь в антиурядових протестах в середу, - Мадуро як і раніше контролює, армію, суди, скарбницю, державного нафтового гіганта, а також служби безпеки, яким за три дні протестів вдалося затримати 218 осіб.
«У слова "президент" немає сенсу, поки ви не отримали кермо влади, - каже Грегорі Уїкс, професор політології в Університеті Північної Кароліни в Шарлотті. - А у вас їх не буде, поки ви не маєте контролю над збройними силами».
Гуайдо запропонував амністію військовим, які приєднаються до опозиції. «Армія відкидає будь-якого самопроголошеного президента або президента, за якими стоять темні сили», - заявив у відповідь міністр оборони Падріні Лопес.
Ринок, втім, з оптимізмом дивиться на перспективи повалення Мадуро, за 6 років якого економіка Венесуели обрушилася на 33%, національна валюта знецінилася в 44 тисячі разів, а інфляція розігналася до 1 700 000%.
Котирування дефолтних облігацій Венесуели різко зросли в середу після того, як Гуайдо оголосив про намір домагатися міжнародної допомоги і відновлення відносин з власниками венесуельського держборгу загальним обсягом 140 млрд доларів. Євробонди Венесуели з погашенням в 2038 році і в 2027 році підскочили більш ніж на 11%. Обидва випуски коштують близько 30% від номіналу вперше майже за рік.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...