Астрономічні втрати: Поразка Москви у Венесуелі обвалила вартість найбільшої нафтової компанії

За 4 години ринкова вартість «Роснефти» обвалилася на 115 мільярдів рублів.

У "Роснафти" великі проблеми? Фото: Investing.com.

Акції «Роснефти» різко подешевшали на Московській біржі в четвер на тлі політичної кризи в Венесуелі, де голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом і за підтримки США зажадав негайної відставки Ніколаса Мадуро. За 4 години ринкова вартість «Роснефти» обвалилася на 115 мільярдів рублів на тлі побоювань, що її багатомільярдні інвестиції в режим Мадуро можуть згоріти без залишку, передають Патріоти України.

До 13.56 мск папери компанії впали в ціні на 2,21%, до 410,6 рубля, а в ході сесії опускалися більше, ніж на 3%, обновивши мінімум за місяць (406,7 рубля). За оцінкою S & P, на початок 2018 року «Роснефть» вклала в підтримку венесуельської економіки не менше 5 млрд доларів. Це 330 млрд рублів за поточним курсом - 10% річних доходів компанії від продажу сировини за кордон і три чверті запасів готівки на її рахунках (434 мільярдів рублів на кінець третього кварталу).
«Роснефть» реалізує 5 нафтових проектів у Венесуелі спільно з національною видобувною компанією PDVSA: в трьох з них (Petromonagas, Petroperija і PetroVictoria) у «Роснефти» - 40%, в двох інших (Boqueron і Petromiranda) - 26, 6% і 32% відповідно. «У разі зміни політичного режиму російська компанія ризикує втратити всі інвестиції в проблемній латиноамериканській країні», - констатує аналітик «Альпарі» Олександр Разуваєв.
Крім США, лідера венесуельської опозиції визнали президентом Колумбія, Парагвай, Еквадор, Перу, Коста-Ріка, Чилі, Аргентина, Канада і Бразилія. Євросоюз проводить консультації і поки не прийняв рішення. Мексика і Куба підтримали Мадуро.
Віце-президент Штатів Майкл Пенс тим часом звернувся до народу Венесуели і армії з закликом підтримати демократію. У відповідь Мадуро оголосив про розрив дипломатичних відносин з «імперіалістичним урядом США» і зажадав, щоб американські дипломати протягом 72 годин покинули країну.
Фактично Венесуела знаходиться в стані двовладдя: хоча Гуайдо і користується підтримкою народу - тисячі людей взяли участь в антиурядових протестах в середу, - Мадуро як і раніше контролює, армію, суди, скарбницю, державного нафтового гіганта, а також служби безпеки, яким за три дні протестів вдалося затримати 218 осіб.
«У слова "президент" немає сенсу, поки ви не отримали кермо влади, - каже Грегорі Уїкс, професор політології в Університеті Північної Кароліни в Шарлотті. - А у вас їх не буде, поки ви не маєте контролю над збройними силами».
Гуайдо запропонував амністію військовим, які приєднаються до опозиції. «Армія відкидає будь-якого самопроголошеного президента або президента, за якими стоять темні сили», - заявив у відповідь міністр оборони Падріні Лопес.
Ринок, втім, з оптимізмом дивиться на перспективи повалення Мадуро, за 6 років якого економіка Венесуели обрушилася на 33%, національна валюта знецінилася в 44 тисячі разів, а інфляція розігналася до 1 700 000%.
Котирування дефолтних облігацій Венесуели різко зросли в середу після того, як Гуайдо оголосив про намір домагатися міжнародної допомоги і відновлення відносин з власниками венесуельського держборгу загальним обсягом 140 млрд доларів. Євробонди Венесуели з погашенням в 2038 році і в 2027 році підскочили більш ніж на 11%. Обидва випуски коштують близько 30% від номіналу вперше майже за рік.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...