Переговори з МВФ провалилися, або Чому Україні не варто чекати траншу до прийняття проекту бюджету - ЗМІ

Оскільки традиційно бюджет Радою приймається зазвичай в грудні, до кінця року отримання грошей від Фонду фактично стає неможливим.

Ілюстрація:Zaxid.net

19 вересня Місія Міжнародного валютного фонду покинула Україну. Переговори про нову програму фінансування Stand-by, яку планувалося запустити найближчим часом на заміщення діючої EFF, завершилися невдало, Меморандум про співпрацю не був підписаний. Про це повідомляють Патріоти України.

Незважаючи на те, що офіційних коментарів від Нацбанку і МВФ ще немає, видання повідомляє, що, згідно з новою вимогою Міжнародного валютного фонду, гроші Україні не будуть виділені до прийняття Радою держбюджету на 2019 рік. І, оскільки бюджет приймається зазвичай в грудні, до кінця року отримання грошей фактично неможливе.

При цьому попередньо про таку умову не йшлося і вона не висувалася. Однак МВФ дійсно планував отримати гарантії уряду в тому, що проект держбюджету, поданий в Раду в першому читанні, не зазнає істотних змін до прийняття в цілому. У парламенті, в свою чергу, вважали, що питання бюджету стане актуальним в грудні, в ході переговорів про отримання вже другого траншу.

Те, що в підсумку МВФ зажадав прийняття бюджету взамін всім гарантіям вказує на повну втрату у МВФ довіри до української влади. Причин цьому може бути безліч, наприклад, виконання обіцянки Президента Петра Порошенка про заміну глави НБУ із запізненням на півроку. Крім того, уряд, півтора роки тому взявши на себе зобов'язання переглядати ціну газу для населення, просто відмовився його виконувати.

За інформацією видання, не виключено, що зустріч Петра Порошенка з керівництвом МВФ може пройти на наступному тижні в ході його візиту до США. При цьому, в кращому випадку, Меморандум з МВФ буде підписано тільки наприкінці грудня. В іншому випадку, ймовірність отримання грошей до березня - місяця президентських виборів, буде практично нульовий. До квітня Україна в принципі впорається із зовнішніми виплатами, а ось потім їх обсяг збільшиться і без запозичень буде не обійтися.

Що стосується цін на газ, то вони повинні підвищитися на 23,5% з жовтня. Не виключено, що кінцева ціна газу для населення близько в 8,5 тис за тисячу кубометрів - той розмір, який дозволить провести підвищення ціни без збільшення розміру субсидій, закладених у держбюджет.

За інформацією агентства, при такому підвищенні розмір субсидій на 2019 рік залишиться незмінним - на рівні 55 млрд. грн. Цього вдасться досягти за рахунок того, що нормативи по споживанню газу вже зменшені на 10% і зараз підвищення ціни газу на 23,5% компенсується підвищенням зарплат і пенсій. (У першому півріччі середня зарплата в Україні зросла на 25%, пенсії з 1 січня для військових - на 50%, для інших з 1 жовтня 2017 р - на 30%). У 2018 році через 71 млрд. грн на субсидії, 18 млрд. припадало на покриття боргу за 2016-2017 роки, а за потребами року сума складе 53 млрд.

Але уряд, враховуючи, що грошей МВФ найближчим часом не буде, може в черговий раз відмовитися від підвищення ціни газу з жовтня. Правда в цьому випадку надії на успіх подальших переговорів буде ще менше.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...