Політика НБУ: Банки готують депозитний удар по населенню

Фахівці відзначають, що українці активно несуть свої гроші в “іноземні” банки, оскільки втратили довіру до української банківської системи.

Ілюстрація:finance.bigmir.net

Стало відомо, як вплине зміна облікової ставки Нацбанком на простих українців. Експерти впевнені, підвищення ставки НБУ з 14,5 до 16% річних призведе до зростання депозитних відсотків за гривневими вкладами. Зокрема, вони очікують збільшення прибутковості на 2% мінімум. Про це пише Politeka, передають Патріоти України.

"Ставки по депозитах, швидше за все, будуть змінюватися тільки на короткі терміни – в основному на три місяці. Зміни можуть бути в діапазоні 0,5-2% річних. Найменше змін будуть схильні до ставки на 12-місячні депозити", – пояснюють експерти.

Слід відзначити, що на сьогоднішній день, українські банки за короткостроковими депозитами в середньому платять 13,5-14,3% річних, а за річними вкладами – 14,4-14,5% річних.

Найменше з підвищенням відсотків будуть поспішати банки з європейським капіталом, у яких портфелі і так “ломляться” від депозитів населення.

Фахівці відзначають, що українці активно несуть свої гроші в “іноземні” банки, оскільки втратили довіру до української банківської системи.

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...