Продати неможливо: Експерт порівняв ціну російської і арабської нафти

Російські нафтові компанії вже давно перестали вкладати гроші в нові проекти, бо віддача очікується не відразу, а десь через 10-15 років.

Ілюстрація:economics.unian.ua

"Ось деякі кажуть: "У нас собівартість нафти 2 долари 80 центів за барель нафти". Це якщо нафта йде прямо зі свердловини." - пише партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Але, щоб спорудити свердловину, теж треба витратити якісь гроші. Це дуже дорого, приблизно 9 доларів, просто видобуток нафти з готової свердловини. Далі слід якимось чином гасити гроші, вкладені в капітальні обладнання. Це називається амортизація, що додає ще як мінімум 4,5 долара до собівартості. Тепер цю нафту треба кудись доставити. Це ще 4,5 долара на транспортування.

Є ще такі речі, як адміністративні витрати. Це утримання гігантських компаній, типу "Роснефти" разом з її начальниками з багатомільярдними зарплатами. На це треба накинути півтора долара.

Плюс податки. У Росії при ціні 29 доларів на барель існують два податки. Це 12 доларів. До всієї суми треба ще запланувати якийсь дохід компанії, хоча б 15%.

Ось і виходить, якщо ринкова ціна нафти 29-31 доларів, то собівартість нафти російських компаній - 37-39 доларів. Тобто, доводиться продавати собі ж на шкоду, закривати очі на всі витрати, забувати про капіталовкладення.

Якщо брати в цілому по країні, то російські компанії в мінусі. Вони перестали вкладати гроші в нові проекти, бо віддача від цього настане через 10-15 років.

До того ж 70% нафти, що залишилася в Росії, це так звані важковидобувні запаси. Собівартість видобутку становить близько 80 доларів. Це дорого. Тим більше, що продати її неможливо. Тому компанії видобувають і продають те, що легко можна взяти з давніх родовищ.

Ось коли вони зовсім спустошаться - це буде серйозна криза. В кінці цього року, на початку наступного, побачимо серйозний спад у російському нафтовидобуванні.

У Саудівській Аравії собівартість нафти набагато дешевша. У них не такі великі глибини, хороший клімат, короткі відстані. Не варто витрачатися на транспортування. З податками теж все в порядку, тому що на видобутку нафти працюють державні компанії. Тому собівартість нафти в Саудівській Аравії в три рази дешевша за російську.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...