"Просто деньги кончились": "Газпром" оприлюднив оновлені дані про свої збитки

Хвиля поставок СПГ до Європи змусить "Газпром" знижувати ціни, продаючи газ нижче точки беззбитковості.

Для "Газпрому" настали важкі часи? Ілюстрація: Еспресо ТБ.

"Газпром" продовжує проїдати запаси готівки на банківських рахунках і збільшувати борг через падіння цін на газ в Європі і мегапроектів зі зведення трубопроводів, оплатити які за рахунок власних доходів компанія не может. За підсумками першого півріччя, газовий холдинг отримав 446 мільярдів рублів грошового потоку від операційної діяльності. Це випливає зі звіту "Газпрому" по МСФЗ, передають Патріоти України.

У порівнянні з минулим роком приплив на рахунки компанії впав удвічі, а отриманої суми виявилося недостатньо, щоб профінансувати всі витрати на капітальні вкладення та інвестиції, навіть незважаючи на те, що їх обсяг був зменшений на 10%, до 746 млрд руб.
Щоб покрити розрив в грошовому потоці, "Газпром" був змушений продовжити спалювання запасів готівки на банківських рахунках: за півріччя вони скоротилися на 116 млрд рублів, а за рік - вдвічі. Станом на 30 червня у компанії залишилося 779 мільярдів рублів у вигляді грошових коштів та їх еквівалентів.
Залишок потрібної суми - 237 млрд рублів - "Газпром" отримав за рахунок залучення нових кредитів. Загальна сума боргу компанії за підсумками другого кварталу досягла 3,005 трильйона рублів. Результати "Газпрому" виявилися гіршими за очікування, зазначає аналітик "Промсвязьбанка" Дмитро Монастиршин. Зростання виручки (на 10%) знову вдалося показати лише на російському ринку: після підвищення тарифів з населення і бізнесу було зібрано 466,2 млрд руб.
В Європі, незважаючи на майже 20-процетне зростання поставок, дохід від продажів впав на 5,7%, до 1,323 трлн рублів: далося взнаки те, що "Газпром" змушений надавати знижки своїм покупцям через поставки СПГ, зазначають аналітики Сбербанк CIB.
Велику знижку навесні після отримала також Білорусь. В результаті дохід від продажів в країни колишнього СРСР також впав - на 9%, до 167,1 млрд руб. Хвиля поставок СПГ до Європи змусить "Газпром" знижувати ціни, продаючи газ нижче точки беззбитковості, говорить аналітик Goldman Sachs Гейдар Мамедов.
Низькі ціни вдарять по виручці, не залишивши можливостей для зростання вільного грошового потоку, а тим більше дивідендів. Goldman 12 квітня рекомендував продавати акції "Газпрому", знизивши цільовий орієнтир до $ 4 з $ 5,8 за ADR, що торгуються в Лондоні і Нью-Йорку. З початку року акції "Газпрому" на Московській біржі подешевшали на 28%, а його капіталізація скоротилася на 1,2 трлн рублів. Члени правління "Газпрому" за підсумками першого півріччя отримали винагороду за свою роботу на суму 1,35 мільярда рублів.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...