Придністров'я в шоці: Тирасполь порахував наслідки нововведених Україною санкцій

За підрахунками придністровської влади, це завдасть прямої шкоди економіці ПМР в розмірі близько $ 40 млн.
Нехай ПМР годує Росія. Фото: соцмережі.

Україна заборонила з 20 травня транзит через свою територію продовольчих вантажів, що прямують в Придністров'я. Про це повідомляє ІА Regnum з посиланням на прес-службу президента ПМР, передають Патріоти України.

Про рішення Києва було оголошено на екстреному засіданні Ради безпеки Придністров'я, скликаному президентом ПМР Вадимом Красносельським. Міністр сільського господарства і природних ресурсів ПМР Єфім Коваль повідомив, що напередодні на адресу Мінсільгоспу надійшов лист від Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. У ньому повідомляється про заборону транзиту вантажів в Придністров'я через територію України.

Автори документа посилаються на розпорядження головного державного інспектора ветеринарної медицини України, датоване 17 травня поточного року, яким визначено, що з 20 травня пропуск підконтрольних вантажів в режимі транзиту через територію України, які направляються в Придністров'я, буде здійснюватися тільки за умови узгодження з Національним агентством з безпеки харчових продуктів Молдавії.

Ініціатором заборони, як повідомляється в листі, виступило Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економіки СБУ. На думку українських контррозвідників, таке рішення має сприяти «локалізації загроз національній безпеці».

Попередні узгодження транзиту по території України в придністровському напрямку визнані недійсними. Коваль повідомив на засіданні, що «тільки за 2017 рік подано 83 заявки на 293 машини, і перевезено в Придністров'я понад 6 тисяч тонн вантажів, які надходять в республіку через український порт з 29 країн світу».

З огляду на зовнішню продовольчу залежність Придністров'я, глава Мінсільгоспу вкрай негативно оцінив ситуацію, що складається, зазначивши, що «рішення України негативно позначиться на продовольчому забезпеченні республіки». «З урахуванням нашої залежності від зовнішніх виробників продовольства проблема дуже серйозна», - зазначив міністр. За його словами, заборона може торкнутися не тільки товарів, які надходять через територію України транзитом, але і власне українських харчових товарів, вироблених на її території. У 2014-2016 рр. Кишинів і Київ послідовно посилювали тиск і блокадні санкції, заблокувавши поставки в ПМР вантажів залізницею.

А до кінця 2017 Молдавія і Україна мають намір остаточно замкнути кільце блокади, встановивши спільний контроль по всій ділянці придністровсько-українського кордону на території України. Перший спільний пост «Кучурган - Первомайське» планується відкрити вже до кінця травня. За підрахунками придністровської влади, це завдасть прямої шкоди економіці ПМР в розмірі близько $ 40 млн, а також залишить без роботи і засобів до існування близько 10% населення республіки.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...