Рокіровка, яка приголомшить Кремль: Bloomberg дізнався про зміни в розстановці сил уряду РФ

Капіталізації "Газпрому" і "Роснафти" можуть зрівнятися вже в 2016 році, що може змінити розстановку сил в коридорах Кремля, - фінансовий аналітик.

Bloomberg дізналося про рокіровку, яка приголомшить Кремль. Фото: aminpro.ru

Компанія "Роснефть" в 2016 році може наздогнати "Газпром" за ринковою капіталізацією, і це кардинально вплине на розстановку сил російському уряді. Про це заявили аналітики ФК "Відкриття", ІК "Атон" і "Райффайзенбанку", передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Експерти відзначили, що обидві державні компанії виявилися "на межі історичної рокіровки, яка може тонко змінити розстановку сил в коридорах Кремля". Зараз капіталізація "Газпрому" перевищує капіталізацію "Роснефти" всього на $3 млн. У 2008 році ця різниця становила понад $250 млрд. Акції "Роснафти" можуть подорожчати на тлі можливого ослаблення санкцій, що обмежують доступ компанії до західного ринку капіталу, і приватизації частини держпакету акцій , відзначає аналітик "Атона" Олександр Корнілов.

Скорочувати частку держави в "Газпромі" російська влада не планує, а санкції проти газової монополії не обмежують її доступ до міжнародного боргового ринку. Капіталізаціі "Газпрому" і "Роснафти" можуть зрівнятися вже в 2016 році, вважає аналітик "Райффайзенбанку" в Москві Андрій Поліщук . Він зазначає, що "Газпром" стикається з посиленням конкуренції і падінням цін до мінімуму за більш, ніж десять років на своєму основному ринку збуту - європейському, а також повинен витратити мільярди доларів на нові газопроводи.

У той же час аналітик ФК "Відкриття" з нафтогазового сектору Артем Кончин підкреслює, що вартість акцій "Роснефти" залишається заручником цін нафти, а "Газпром" в найближчій перспективі може розгорнути котирування, посиливши контроль за витратами і змінивши дивідендну політику на користь акціонерів.

У довгостроковій перспективі "Газпром" збереже фінансову стабільність, продовжуючи реалізовувати всі ключові інвестпроекти, сказали в прес-службі компанії.

"Газпром" і "Роснефть", підконтрольні державі "близнюки", після приходу Володимира Путіна на пост президента Росії закріпилися в центрі економічної і політичної системи країни. Але кожна держкомпанія переслідує власні інтереси і між главою "Газпрому" Олексієм Міллером і президентом "Роснефти" Ігорем Сечіним виникають тертя.

"Це конкурентний світ. Ми бачимо, як ретельно вони вивчають податкові декларації один одного, бюджетні внески, дивідендну політику, квартальні звіти", - говорить Кончин. За його словами, лідерство за ринковою капіталізацією - важливий фактор для "Газпрому" і "Роснафти" і їх керівників, з огляду на історію взаємин між ними.

Поява приводу для гордості може підвищити ступінь впливу керівників держкомпаній і їх лобістські можливості. Зокрема, "Газпром" зараз відбивається від спроб "Роснефти" позбавити його монополії на ринку експорту газу, а "Роснефть" домагається більш високих цін для свого газового підрозділу на міжнародних ринках.

Не пропустіть! У українців забиратимуть землю - для правильного оформлення лишились лічені місяці

неділя, 12 травень 2024, 9:57

В Україні земельні паї, на які досі правильно не оформили право власності, забиратимуть та віддаватимуть місцевим громадам. Цей процес розпочнуть 1 січня 2025 року. Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що цей термін треба про...

Справжні труднощі ще не почалися: В "Укренерго" заявили, що можуть повернути погодинні відключення світла

неділя, 12 травень 2024, 8:30

На українську енергетику чекає дуже непросте літо. Очікується, що споживання електроенергії зростатиме, а її виробництво, навпаки, падатиме. У такому разі може погіршитися дефіцит струму. Якщо це станеться, буде введено погодинні графіки відключень, як...