Російська банківська система в стані безпрецедентного в своїй історії стресу

Індекс розбалансованості російської банківської системи за рік зріс в 7 разів.

В російських банків великі проблеми. Ілюстрація: соцмережі.

Російська банківська система, яка в 2017 році втратила трьох з п'яти найбільших приватних банків, знаходиться в стані безпрецедентного в своїй історії стресу. До такого висновку приходять експерти "Центру розвитку" Вищої школи економіки, проаналізувавши статистику ЦБ і звітності найбільших кредитних організацій, передають Патріоти України із посиланням на сайт finanz.ru.

В цілому фінансова система Росії живе в умовах профіциту ліквідності. Через маніпуляції з Резервним фондом і ФНБ, які представляють собою запущений для бюджету друкарський верстат, - у банків виник значний обсяг надлишкової рублевої маси, і замість того, щоб кредитуватися в ЦБ, вони навпаки - розміщують там вільні гроші.
За даними Мінфіну РФ, за три роки обсяг емісії на покриття дефіциту федеральної скарбниці досяг 5,5 трильйона рублів, а до кінця 2017 року профіцит ліквідності в банківській системі перевищив 2 трильйони рублів. Така статистика "в середньому по лікарні", але при детальному розгляді все дещо інакше, вказує заступник директора "Центру розвитку" ВШЕ Тетяна Місіхіна.

"Основний обсяг ліквідності концентрується в обмеженій кількості банків, в той час як інші кредитні організації відчувають її дефіцит, причому, деякі з них досить жорсткий", - пояснює вона. У нормі при профіциті ліквідності банки дають "знижку за опт": якщо гроші в надлишку, то ставки за корпоративними депозитами, як правило, нижче, ніж по вкладах фізосіб. Так було, наприклад, 2010-11 рр - різниця досягала 2 процентних пунктів.

Тепер же ситуація зворотна: корпоративні депозити залишаються дорожче роздрібних. "Це говорить про наявність вкрай серйозних дисбалансів усередині самої системи", - говорить Місіхіна: грошей в системі багато, але розподілені вони нерівномірно; на ринку криза довіри - банки не кредитують один одного, а у деяких брак грошей "носить стійкий і істотний характер".
Індекс розбалансованості російської банківської системи, який розраховує ВШЕ, за рік зріс в 7 разів і знаходиться на безпрецедентних в історії значеннях. "Для обчислення даного індексу підсумовуються залишки на рахунках міжбанківських кредитів за всіма кредитними організаціями. Одержаний результат правиться на величину «трансфертів» всередині деяких банківських груп і співвідноситься із загальною сумою зобов'язань банківської системи. Система вважається внутрішньо збалансованою, якщо частка подібних операцій не перевищує природного «технічного» рівня. Так ось, динаміку цього індексу в 2017 р можна визначити як таку, що зашкалює", - розповідає Місіхіна.
Проблеми в російській банківській системі мають не приватний або одиничний, а системний характер, робить висновок вона. "Мирним" способом вирішення проблем могло б стати прискорення здорового економічного зростання, перш за все, в приватному секторі, вважають в ВШЕ: це призвело б до відповідного зростання клієнтської бази приватних банків, як великих, так і середніх, що дозволило б уникнути подальшої хвилі їх "падіння".
Але поки ознак таких немає: зростання ВВП до третього кварталу сповільнилося до 1,6%, а в наступному не перевищить 0,5%, прогнозує ВШЕ: забезпечують його в основному видобуток природних ресурсів і держбудівництва на кшталт "Сили Сибіру" і Керченського моста. В результаті банки можуть продовжити "падати", а "процес одержавлення банківської системи прийме, мабуть, незворотний характер", попереджає Місіхіна.

"Іншим наслідком стане вельми повільне зниження процентних ставок в економіці, незважаючи на низьку інфляцію, а також відсутність значущого платоспроможного попиту на банківські кредити", - додає вона.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...