Рух до енергонезалежності: Україна добуватиме в Казахстані уран

Тільки на перший час Україна зекономить близько 150 тисяч доларів на видобутку урану

Нова вигідна співпраця: Україна домовилася з Казахстаном. Фото: www.unikaz.asia

Україна домовилася із казахстаном про співпрацю у сфері атомної енергетики. Планується співпраця на чотирьох напрямках, передають Патріоти України з посиланням на "РБК".

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик розповів, що Україна розгляне можливість участі в будівництві заводу з виробництва ТВЕЛ в Казахстані. "Казахстан готовий створити з нами спільне підприємство з видобутку уранової руди в своїй країні. Собівартість уранової руди в Казахстані становить близько 30 доларів за тонну, в Україні - 129 доларів. А ми купуємо півтори тисячі тонн - вигода очевидна", - додав він.

Економія для України складе майже 150 тисяч доларів. Крім того, Казахстан висловив готовність надати Україні свої технології вилуговування (видобуток руди і мінералів з допомогою хімічних розчинників через свердловини, пробурені в поклад), які є одними з найпрогресивніших у світі. На зустрічі Казахстан підтвердив готовність розвивати видобуток в Україні не шахтним методом, а методом вилуговування поверхні.

Закупівля Казахстаном української іонообмінної смоли (використовується при обробці радіоактивних стоків, очищення охолоджувальної води реакторів і фільтрів змішаної дії) в обсязі близько 700 тонн - це ще один напрямок співпраці.

"17-18 вересня в Україну приїдуть представники "Казатомпрому" і ми будемо укладати відповідний меморандум. А потім відбудеться зустріч двох президентів, і швидше за все, меморандум перейде в державні зобов'язання двох сторін", - сказав міністр.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...