Санкції США проти РФ в дії: Visa і MasterCard відключили ряд російських банків від обслуговування

Наразі фінустанови, що потрапили під санкції, намагаються налагодити обслуговування пластикових карт на території РФ. Проте за кордоном означені карти вже працювати не будуть.

Карти MasterCard та Visa. Фото: lifedon.com.ua.

У вівторок управління з контролю за іноземними активами (OFAC) міністерства фінансів США розширило санкції відносно Росії. Чорний список (SDN, до найсуворіших санкцій) поповнили Генбанк, Крайінвестбанк, банк "Верхневолжский" і Севастопольський морський банк (СМБ), а також Інресбанк і МОСОБЛБАНК. Про це пише російське видання Ведомости, передають Патріоти України.

Генбанк, Крайінвестбанк, "Верхневолжский" і СМБ увійшли до списку у зв'язку з тим, що активно працюють у Криму, а два інших мають відношення до фінустанови, що знаходиться вже півтора року під санкціями - "СМП банку" і його акціонерів - братів Ротенбергів. Інресбанк - це "дочка" "СМП банку", а МОСОБЛБАНК знаходиться в останнього на санації. Практично всі банки дружно заявили, що на їх роботі це не позначиться, проте вже сьогодні з'ясувалося зворотне.

Частина операцій по картах цих банків вчора стала неможливою через те, що міжнародні платіжні системи відключили ці банки. Про це розповіли виданню кілька банкірів, підкресливши, що міжнародні платіжні системи розіслали відповідні повідомлення. Представник MasterCard вказав, що через оголошення нових санкцій США обслуговування транзакцій по картах Генбанка і "Верхневолжского" може здійснюватися за правилами Національної системи платіжних карт (НСПК).

Представник Visa лише зауважив, що "секторальні санкції (вони набагато більш м'які, ніж ті, які застосовуються щодо банків, що потрапили в чорний список. - Ред.), про які повідомив департамент казначейства США, не зачіпають операції по транзакціях з використанням карт Visa".

Банки отримали повідомлення від Visa про припинення обслуговування цих банків в день оголошення санкцій, говорить людина, близька до однієї з платіжних систем. При цьому Генбанк бере участь у платіжних системах Visa і MasterCard не самостійно, а під спонсорством Росбанка. Учора ввечері представник Росбанка не відповів на запит.

У середу кілька банкірів розповіли виданню, що карти Генбанка з ранку не працювали. І хоча представник НСПК заявив, що карти "банків [Генбанка, Крайінвестбанка, МОСОБЛБАНК] працюють без обмежень", Генбанк опублікував лист, з якого випливає, що він спільно з ЦБ і НСПК вживає всіх можливих заходів для того, щоб в найкоротші терміни відновити роботу пластикових карт: "Незабаром всі пластикові карти будуть працювати на території РФ в штатному режимі". Пізніше на сайті Генбанка з'явилося повідомлення: на території Росії всі карти банку працюють, а клієнти можуть зіткнутися з труднощами при здійсненні операцій за кордоном. Про можливі проблеми при здійсненні операцій за кордоном повідомив і Крайінвестбанк.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...