Санкцій вони знову "не бояться"? У Росії озвучили головні загрози для економіки

Ельвіра Набіулліна впевнена однак, що з усіма ризиками в російської влади є достатньо можливостей впоратися.

Ельвіра Набіулліна. Фото: GlobalSib.

У Росії визнали, що головними загрозами для економіки країни є коливання нафтових цін і зміни потоків капіталу на ринки. Таку думку висловила голова Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна, передають Патріоти України із посиланням на ТАСС.

Вона додала, що нові ризики з'являються постійно. "Зараз я б відзначила два таких ризики, два джерела волатильності. Перший - коливання цін на сировинні товари, для РФ і Казахстану це, в першу чергу, нафта і газ", - підкреслила вона.

За словами Набіулліної, друга загроза полягає в змінах потоків капіталу на ринки. Чиновниця зв'язала ситуацію з нормалізацією грошово-кредитної політики в розвинених країнах і з зовнішньоторговельними обмеженнями і геополітичними чинниками, кількість яких останнім часом в світі різко зросла.

Набіулліна підкреслила, що в разі шоків, які пов'язані з потоками капіталу, щоб стабілізувати ситуацію, необхідні додаткові інструменти підтримки фінансової стабільності, серед яких припинення валютних операцій в рамках правила.

"У РФ є набір таких інструментів. Зокрема, це і валютні свопи, які автоматично включаються, і тимчасові регулятивні послаблення для банків, і аукціонні інструменти надання валютного фінансування нашим банкам. Все це дає час і необхідні ресурси для адаптації фінансової системи. До речі, після ведення нового бюджетного правила таким інструментом в Росії стало призупинення валютних операцій в рамках правила", - зазначила глава Центробанку РФ.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...