Шахраї не дрімають: Експерт розповів про цинічні схеми обходу системи ProZorro (відео)

Корупційну складову з відкатами, на жаль, поки що у системі державних закупівель викорінити не вдається.

Ілюстрація:prompolit.info

Реформи в законодавстві, які регламентують державні закупівлі, дозволяють існувати хитрим схемам, за допомогою яких шахраї обкрадають бюджет. Про це в прямому ефірі Обозревателя заявив провідний аналітик ГО "Громадський аудит" Володимир Тарчинський, передають Патріоти України.

"Зараз всі державні підприємства постійно рапортують: заощадили бюджетні гроші. На місці правоохоронних органів я б звернув на це увагу. Для початку треба подивитися на суму, яку планувалося витратити. Ось приклад на пальцях: умовно ЖЕК хоче купити снігоприбиральний комбайн. У бюджеті на це закладають умовно 2 млн гривень. і це при тому, що така машина умовно коштує 1,2 млн гривень. Виходять на тендер, починають знижувати ціну і купують умовно за 1,4 млн гривень", - сказав Тарчинська.

Експерт також уточнив, що навіть в такому випадку фірма переплатила 200 тисяч. І тут теж можлива корупційна складова - відкати ніхто не відміняв. І, крім того, за словами експерта, фірма може відрапортувати, що заощадили для бюджету 600 тисяч гривень, але ще отримати за це якісь преференції.

"Ось тут треба перевіряти і спочатку звертати увагу не на ціну, закладену в бюджет, а на ту, з якої почали торгуватися. І дійсно факт економії мав місце", - підсумував Володимир Тарчинський.

Назад у 1930-ті? У Росії запропонували повернути трудові табори

четвер, 2 травень 2024, 9:54

епутатка законодавчих зборів Томської області РФ Катерина Собканюк виступила із пропозицією повернути в Росії трудові табори. Вона вважає, що це може вирішити проблему нестачі робітників. . Зокрема, йдеться про ситуацію на будівництвах. Залучати до ро...

Виплати біженцям: Ось яку грошову допомогу отримують українці у Німеччині та Польщі

четвер, 2 травень 2024, 6:59

Німеччина та Польща - дві країни, які прийняли найбільше українських біженців. Сукупно там перебувають понад половина всіх людей з тимчасовим захистом у ЄС."РБК-Україна" розповідає, які виплати та програми допомоги для втікачів від війни діють в Польщі...