Що буде з нафтою і рублем: Експерти озвучили прогноз для РФ на наступний рік

Російські споживачі "дна" кризи ще не пройшли, а основний ризик для російського бюджету формує ціна на нафту, вірніше її зниження.

Ілюстрація:finance.obozrevatel.com

Економіка Росії в 2016 році скоротиться, ВВП у наступному році знизиться на 0,2%, а зниження цін на нафту ще на $ 10 може скоротити експортні доходи бюджету на $ 25 млрд. Про це свідчать дані консенсус-прогнозу російського агентства РБК, передають Патріоти України.

Згідно з даними, 16 з 32 опитаних економістів та аналітиків впевнені в падінні економіки і скороченні ВПП, ще п'ятеро пророкують нульове зростання.

Фундаментальний вплив на російську економіку в 2016 році здійснюватиме скорочення споживчого попиту, упевнений головний економіст ПФ "Капітал" Євген Надоршин. "Попит знизиться через високу інфляцію, важкі умови отримання кредитів, скорочення реальних доходів і нестачі заощаджень", - сказав він.

Виходячи з результатів консенсус-прогнозу, інфляція на кінець 2016 складе 8,1%. Крім того, в кінці 2015 року та в 2016 році підприємствам доведеться скорочувати персонал, щоб знизити витрати і пристосуватися до реальності, упевнений Надоршин. Для російського споживача "дно" кризи поки не пройдено, згодна економіст по Росії Standard & Poor's Тетяна Лисенко.

Інвестиційна активність буде низькою, додає начальник аналітичного управління "Банку Зеніт" Володимир Євстіфєєв. "Перспектива збереження низького попиту позбавляє компанії стимулів для розвитку, змушуючи утримувати капітальні видатки на мінімально необхідному рівні", - підкреслив експерт.

Основний ризик 2016 року - ціни на нафту. "Збереження цін на поточних низьких рівнях, а тим більше їх подальше падіння спричинить черговий виток послаблення рубля і сплеск інфляції. У цьому випадку, споживання знизиться ще сильніше", - переконана Лисенко. На її думку, в таких умовах Банк Росії, швидше за все, не зважиться істотно знизити ставку і навіть може її підвищити, а уряд може ще сильніше посилити бюджетну політику.

Через низькі цін на нафту рецесія в Росії триватиме в 2016 році, впевнена головний економіст з ринків Capital Economics Ліза Єрмоленко. "Падіння цін на нафту на $ 10 за барель скорочує експортні доходи бюджету на $ 25 млрд, або 2% ВВП.

Експорт газу відіграє менш значну роль, але так як ціни на газ рухаються услід за нафтовими, таке падіння цін на нафту призведе до зниження доходів від експорту газу ще на $ 5 млрд, або 0,4% ВВП ", - вказує вона.

Слабкий рубль компенсує тільки чаcтину втрат бюджету від низьких цін на нафту, говорить Єрмоленко, тому, якщо не буде скорочення бюджетних витрат, дефіцит може досягти 6% ВВП замість планованих 3%.

Песимістично налаштовані економісти передбачають середньорічну ціну на нафту нижче $ 40 за барель, оптимісти очікують $ 60 за барель. Консенсус-прогноз середньорічної ціни нафти Brent - $ 51,8 за барель, середньорічного курсу долара - 67,7 руб.

Деякі експерти очікують короткочасного ослаблення рубля на 10% і більше. На думку Надоршина, у першому півріччі, а то і в першому кварталі, курс долара може досягти 80 руб., але потім він почне плавно знижуватися і до кінця року досягне 70 руб. Керуючий директор Arbat Capital Олексій Голубович вважає, що долар в певний момент може зрости до 85 руб. при ціні на нафту $ 25 за барель.

Однак 11 з 32 експертів дотримуються оптимістичного сценарію і упевнені в зростанні економіки Росії в 2016 році. Аналітик УК "Альфа-Капітал" Андрій Шенк вважає, що ціна на нафту зросте, оскільки зараз її рівень нижче собівартості виробництва багатьох великих гравців.

На його думку, середньорічна ціна на нафту складе $ 50-60 за барель. Це допоможе ВВП зрости на 3% за наступний рік. "Ми вважаємо подальшу ескалацію кризи через падіння цін на сировину малоймовірною.

Зниження доходів громадян через девальвацію рубля та інфляції позитивно відбивається на результатах компаній, дозволяючи їм збільшувати рентабельність. Якщо корпоративний сектор усвідомлює, що криза за фактом поліпшить становище, ми побачимо зростання інвестицій і ВВП", - зазначив Шенк.

Головний економіст по Росії Royal Bank of Scotland Тетяна Орлова називає ще два чинники, які можуть допомогти російській економіці в 2016 році. Компаніям належить виплатити менше зовнішніх боргів, ніж в 2015 році, тому відтік капіталу буде менше.

"Це згладить негативний ефект низьких цін на нафту", - сказала вона. Крім того, Орлова додала, що було б приємною несподіванкою, якби США подали сигнали про ослаблення санкцій. "Хоча цього ніхто не чекає.

Потрібно спостерігати за президентськими перегонами і позицією нового президента. При цьому ринок з помірним ентузіазмом чекає пом'якшення санкцій Європейського союзу в другій половині 2016 року", - резюмувала експерт.

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...

Оце так: G7 більше не розглядає конфіскацію заморожених активів Росії, - FT

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:57

Повної конфіскації заморожених російських активів більше немає в порядку денному обговорень країн "Великої сімки". Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. Як пише видання, замість повної конфіскації активів G7 шукає менш радикальні, а...