Щось подібне фіксували тільки у 2015-му: Інвестори масово тікають з Росії

Зате в китайський фонди інвестори вклали $0,9 млрд, в американські - $5 млрд.
Гроші тікають із РФ. Ілюстрація: Сегодня.

Міжнародні інвестори на минулому тижні прискорили втечу з російського ринку, свідчать дані Emerging Portfolio Fund Research (EPFR). Загальний обсяг інвестицій, які були виведені з російських акцій за тиждень, що закінчився 20 червня, перевищив $460 млн. Безперервний відтік коштів з російського ринку триває восьмий тиждень поспіль, і за цей час клієнти вивели з фондів майже $1,8 млрд. Про це пише російський «Комерсант», передають Патріоти України.

Більший обсяг коштів за один тиждень інвестори забирали лише в кінці серпня 2015 року. Тоді на побоюваннях жорсткої просадки економіки Китаю, а також обіцянки ФРС США приступити до жорсткої грошово-кредитної політики інвестори в паніці розпродавали всі ризикові активи. В результаті фонди країн, що розвиваються за один тиждень позбулися рекордних $10 млрд, а з Росії було виведено $642 млн.

Як і три роки тому, зараз втеча інвесторів відбувається на тлі жорсткої грошово-кредитної політики ФРС. Минулого тижня американський регулятор підвищив базову процентну ставку на 0,25 процентного пункту, до 1,75-2% річних, а також виступив ще за два підвищення ставки до кінця року.

Ефект від посилення монетарної політики ФРС був посилений зовнішньоекономічними кроками президента США. Минулого тижня Дональд Трамп оголосив про введення мит в розмірі 25% на імпорт з КНР обсягом $50 млрд на рік, а у відповідь на симетричні кроки з боку Китаю пообіцяв розширити обсяг товарів до $200 млрд. У п'ятницю він пообіцяв ввести мита на автомобілі з Європи.

За оцінками МВФ, мита США на імпортні товари з Китаю можуть уповільнити зростання економік обох країн на 0,1-0,2 процентні пункти. Втім, найсильніше ринки лякає вплив торгової війни на темпи зростання всієї світової економіки. «Зросла невизначеність і ризики будуть відображатися на впевненості бізнесу і інвестицій, особливо на транскордонних інвестиціях. Таким чином, цей процес буде впливати на зростання економіки Китаю, США та інших країн», - йдеться в звіті Oxford Economics. Тому найсильніше інвестори скорочують вкладення на ринках країн, що розвиваються, і європейських країн. За даними EPFR, за минулий тиждень вони вивели з фондів emerging markets більше $5,1 млрд - максимум з листопада 2016 року. З європейських фондів за цей період інвестори вивели $2,7 млрд.

Від цього результату в найбільшій мірі виграють основні учасники торгового конфлікту - США і Китай. За даними EPFR, на минулому тижні в китайський фонди інвестори вклали $0,9 млрд, в американські - $5 млрд.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...