Сільське господарсвтво йде вгору, але "бурьонок" під ніж: У 2017 році Україна може втратити до 70% корів, - виробники

До кордонів України підійшли два дуже небезпечних для життя корів захворювання: вірус ящура і вузликовий дерматит.

Корови. Фото: "Рослинний світ"

Через складну епідеміологічну ситуацію на кордонах України в наступному році поголів'я корів може скоротитися на 40% -70%. Про це розповіла віце-президент Асоціації виробників молока Анна Лавренюк під час прес-конференції, повідомляє кореспондент "Голос.UA". Новину передають Патріоти України.

«У 2016 році ми в сфері виробництва молока і молочних продуктів зіткнулися з величезною епідеміологічної небезпекою. До кордонів України підійшли два дуже небезпечних для життя корів захворювання: вірус ящура і вузликовий дерматит. На сьогодні, можливі спалахи даних захворювань обмежені в зв'язку з погодними умовами, проте вже в 2017 році може початися епідемія», - розповіла віце-президент Асоціації виробників.

За її словами, якщо до весни 2017 року, все поголів'я корів не буде вакциновано, то в результаті захворювання вузликовим дерматитом Україна може втратити від 40 до 70% великої рогатої худоби. «Ситуація ускладнюється тим, що на даний момент в Україні катастрофічно не вистачає необхідних вакцин, більш того, на них не вистачає і грошей. Для вакцинації корів тільки від вузликового дерматиту необхідно 54 мільйони гривень, проте в бюджеті на 2017 рік закладено всього 50 мільйонів на вакцини від всіх захворювань», - заявила Лавренюк.

Також віце-президент зазначила, що у зв'язку з різким падінням рентабельності виробництва молока в Україні в 2016 році, в 2017 році тренд скорочення поголів'я корів і зменшення кількості виробленого молока буде зберігатися. Прогнозується, що в 2017 році поголів'я корів скоротиться на 85 тисяч, а кількість виробленого молока на 250-300 тисяч тонн.

Нагадаємо, поголів'я корів у 2016 році скоротилося на 4,3%: на 4,4% скоротилося промислове поголів'я корів і на 4,2% - в господарствах населення. У 2016 році також скоротився і експорт українських молочних продуктів: на 8,5% в натуральній масі і на 12,5% в грошовому еквіваленті.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...