Скандальна справа Магнітського: У Британії розповіли, як Кремль відмив $30 млн

Розслідування справи триває.

Ілюстрація: ЖЖ

Глава Hermitage Capital Вільям Браудер заявив, що до Великобританії надійшли і були витрачені на предмети розкоші $30 млн зі схеми на $ 230 млн, розкритої російським юристом Сергієм Магнітським Про це він заявив на слуханнях у британському парламенті, пише Financial Times, повідомляють Патріоти України.

Браудер підкреслив, що британська влада повинна розслідувати імовірне відмивання коштів. Він повідомив, що проведене його командою розслідування і документи, отримані від російського джерела, дозволили виявити докази того, що гроші зі схеми, яку розслідував Магнітський, були переведені до Великобританії.

За словами глави Hermitage Capital, кошти надходили з литовських і кіпрських рахунків офшорних фірм Як стверджує Браудер, $ 2 млн з $ 30 млн нібито були переведені до Великобританії компаніями, пов'язаними з банкіром Дмитром Клюєвим. Його Браудер назвав "імовірним натхненником" податкового шахрайства. FT пише, що їй не вдалося зв'язатися з Клюєвим для отримання коментаря, але зазначає, що раніше він заперечував будь-яку причетність до шахрайства, а його прес-секретар стверджував, що Браудер і Hermitage Capital намагаються обмовити про його клієнта.

Браудер також заявив британським парламентарям, що гроші були витрачені на предмети розкоші. Зокрема, за його твердженням, $ 240 тис. нібито витратили на оплату яхти, $ 175 тис. - на оренду приватного літака, майже в $ 200 тис. обійшлися послуги дизайнерів, які працювали над оформленням житла і яхти. Крім того, $ 115 тис. пішли на рахунок однієї з ріелторських компаній Лондона, майже $ 300 тис. - на безлімітну кредитну карту "Гламур", десятки тисяч доларів були витрачені на дизайнерський одяг, в тому числі весільне плаття бренду Phillipa Lepley, стверджував Браудер.

У своєму виступі глава Hermitage Capital розкритикував британську владу за бездіяльність у "справі Магнітського". За його словами, він п'ять разів звертався до британських правоохоронців, але вони так і не почали розгляд. "Я навіть не можу описати вам різницю в реакції, яку я отримав у Франції і США", - сказав Браудер.

Судова практика у "справі Магнітського" ведеться в 11 країнах, шість держав в рамках розглядів заморозили активи на $ 43 млн, відзначає FT. Сергій Магнітський помер у СІЗО "Матроська тиша" в листопаді 2009 року. Його звинувачували в причетності до організації незаконного повернення надмірно сплаченого податку на прибуток за 2006 рік.

Магнітський керував відділом податків і аудиту в фірмі Firestone Duncan, яка надавала юридичні послуги в тому числі фонду Hermitage Capital Management. У 2012 році США прийняли так званий акт Магнітського, який ввів персональні санкції проти осіб, яких у Вашингтоні підозрюють в причетності до загибелі юриста.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...