Масштабна злочинна схема: У Держфінмоніторингу розповіли, як викрили "общак" Януковича

Починаючи з березня 2014, було проведено фінансове розслідування операцій, здійснених за участю 42 компаній-нерезидентів, в тому числі в офшорах, причетних до так званої "сім'ї Януковича", пов'язаної між собою родинними і діловими інтересами.

Віктор Янукович. Ілюстрація:Vlasno.info

Позитивному вирішенню питання конфіскації на користь України заарештованих $1,5 млрд, що належить оточення втікача, екс-президента Віктора Януковича, передував ряд необхідних заходів, які були здійснені Державною службою фінансового моніторингу, як підрозділу фінансової розвідки, щодо виявлення та блокування злочинних активів. Про це повідомляє прес-служба Держфінмоніторингу, передають Патріоти України.

Відзначається, що відомство за власною ініціативою провело масштабне за своїми розмірами фінансове розслідування фактів відмивання коштів Януковичем, його близькими, посадовими особами колишнього уряду країни і пов'язаним з ними особами, а також щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей на території України.

У Держфінмоніторингу пояснили, що починаючи з березня 2014 року, було проведено фінансове розслідування операцій, здійснених за участю 42 компаній-нерезидентів (в тому числі в офшорних юрисдикціях), причетних до так званої "сім'ї Януковича", яка була пов'язана між собою родинними і діловими інтересами, а також посадово-установчим складом.

"Держфінмоніторингом шляхом проведення ґрунтовного аналізу встановлено, що зазначеними компаніями протягом 2010-2013 років через рахунки, відкриті в банках Латвії, були прийняті "псевдо інвестиції" в Україну на загальну суму понад 1,3 млрд. дол. США. В подальшому, з метою легалізації, частина цих коштів в сумі 1,15 млрд дол США використана для придбання в Україні високоліквідних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), емітованих в доларах США, решта коштів -... більше 200 млн дол США розміщені на депозитних рахунках у вітчизняних банках", - сказано в повідомленні.

Як стверджують у відомстві, Держфінмоніторинг ще в червні-липні 2014 року заблокував кошти на рахунках 19 компаній нерезидентів, які були розміщені в українських банках.

"Одночасно, починаючи з березня 2014 року Держфінмоніторингом підготовлено та направлено в Генеральну прокуратуру України 26 узагальнених (додаткових узагальнених) матеріалів даного розслідування (з візуалізацією злочинних схем)", - заявили в прес-службі.

В рамках кримінального провадження за поданням Генеральної прокуратури України, на заблоковані Держфінмоніторингом кошти, в червні і липні 2014 року судом накладено арешт на суму 1,45 млрд дол. США, частина з яких і стала об'єктом конфіскації в дохід держави 28 квітня 2017 року.

Крім того, в рамках зазначеного фінансового розслідування, за зверненням Держфінмоніторингу, на рахунках в Латвії також були заблоковані кошти в сумі 49,51 млрд дол. США.

Всього, станом на травень 2017 року, за результатами вжитих заходів за час проведення розслідувань заблоковані і заарештовані на рахунках фізичних і юридичних осіб, які мають зв'язок з Януковичем і колишніми високопоставленими особами, кошти в еквіваленті 1,57 млрд дол. США.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...