СОТ встромила ножа у спину: Росія з тріском програла ЄС у газовій суперечці

Росія програла справу про введення Третього енергопакету.
Росія програла справу. Фото: РБК.

Група експертів зі спору Росії проти ЄС у рамках СОТ підтримала 3 з 6 скарг російської сторони на норми Третього енергопакету в газовій сфері. Про це повідомило Мінекономрозвитку Росії, передають Патріоти України.

Не вдалося оскаржити головний принцип Третього енергопакету - unbundling, вимога поділу на рівні власності операцій з транспортування і збуту газу. Втім, всі ці норми Євросоюз вже успішно реалізував на практиці, домігшись продажу Газпромом частки в мережевих компаніях або відмовою від впливу на них. Залишилися в силі преференції для постачальників зрідженого природного газу (ЗПГ) та вилучення з газової директиви ЄС для промислових трубопроводів (промисловими трубопроводами визнані газопроводи, по яких в Європу приходить норвезький газ).

Однак, російській стороні вдалося домогтися визнання неправомірними обмежень Єврокомісії на потужності газопроводу OPAL (один з сухопутних відводів від Північного потоку). Це питання було врегульоване на рівні Газпрому та Єврокомісії рік тому.

Також Група експертів визнала неправомірними дискримінаційні правила сертифікації операторів газотранспортних мереж, контрольованих іноземними особами, в Литві, Угорщині та Хорватії. Були визнані неправомірними переваги інфраструктурним проектам і наділення їх статусом "проектів спільного інтересу", в разі, якщо вони націлені на поставку газу не з Російської Федерації.

Втім, в Мінекономрозвитку РФ вважають, що рішення Третейської групи щодо спору Росії з ЄС при Світовій організації торгівлі здатне поліпшити умови доступу російського природного газу на ринок ЄС.

"Прийняті рішення по всім трьом блокам заходів здатні поліпшити умови доступу російського природного газу на ринок ЄС, а також вирівняти умови конкуренції на ринку ЄС для російських постачальників послуг трубопровідного транспорту, і, таким чином, представляють комерційний інтерес для російських постачальників газу і послуг з його транспортуванні. Результат розгляду для Російської Федерації по ключовим з точки зору економічної та операційної діяльності російських постачальників на території ЄС позитивний , - вважають експерти міністерства.

У прес-релізі відомства йдеться, що це позитивний прецедент, який дає можливість змінити норми, які створювали перешкоди для російських постачальників на ринку Євросоюзу, як в законодавстві ЄС, так і в законодавстві окремих його країн - членів.

"Рішення Третейської групи створює передумови для вирівнювання конкурентних умов для поточних і майбутніх російських проектів в Європі. З урахуванням висновків Третейської групи ми маємо право розраховувати на те, що стосовно майбутніх проектів Газпрому на території ЄС застосовуватиметься недискримінаційний режим", - йдеться в повідомленні.

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...