Справа за спроможністю уряду та Ради: ЄБРР хоче інвестувати до кінця року мільярд євро в Україну

У банку наголосили на необхідності реформувати банківську та енергетичну системи.

Ілюстрація: ЖЖПротягом 2016 року ЄБРР інвестує близько мільярда євро в Україну, але за наявності реформ. Про це заявив президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті в інтерв'ю Голосу Америки, повідомляють Патріоти України.

Як зазначив Чакрабарті, ЄБРР давно інвестує в Україну, і були вдалі проекти, але "країна не робила системних змін". На початку 2013 року в банку вирішили припинити інвестування, однак після Майдану підтримали реформаторів.

У 2014 році багато компаній постраждали від рецесії, а Банк реконструкції та розвитку надав їм капітал, щоб вони не закрилися. "Загалом ми плануємо і в цьому році інвестувати близько мільярда, хоча у нас немає чітко встановленої цифри, але за наявності реформ", - наголосив Чакрабарті.

Серед реформ, які Україна має провести, голова ЄБРР назвав банківську та енергетичну. Президент ЄБРР зауважив, що перед початком реформ в Україні було 180 банків. "Зрозуміло, що чимало з цих банків були фактично приватними банкоматами олігархів. Ми раді бачити, що глава Нацбанку за підтримки уряду рухається вперед із реформою банківського сектора. Ми її в цьому підтримуємо", - сказав він.

Щодо енергетичної галузі, то президент Європейського банку розвитку та реконструкції заявив про корумпованість цього сектору та додав, що Україна також має подбати про енергозбереження. "Програма з фінансування енергоефективності в житловому секторі України має допомогти рухатися до стандартів енергозбереження, які існують у Західній Європі. Якщо Україна їх досягне за 15-20 років, то їй взагалі не треба буде імпортувати енергоресурси", - наголосив він.

Окрім того, Чакрабарті планує зустрітися з новим урядом України в Києві на 30-ту річницю Чорнобильської катастрофи. "Зараз ми будемо мати справу з новим урядом, з новим міністром фінансів, і хочемо переконатися, що вони будуть продовжувати реформи за підтримки прем'єр-міністра і президента", - підкреслив він. Серед пріоритетів нового уряду голова ЄБРР назвав встановлення верховенства права та боротьбу з корупцією.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...