Стали менше красти: "Нафтогаз" оприлюднив доходи за перше півріччя

За підсумками першого півріччя "Нафтогаз" вийде на прибуток понад 20 млрд грн. Його основу складе прибуток від транзиту газу, який раніше повністю "з'їдався" через занижену ціну на газ.

Ілюстрація:gazeta.dt.ua

У першому півріччі 2016 року прибуток Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" перевищила 20 млрд грн. Про це глава Кабміну Володимир Гройсман написав на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Якщо протягом багатьох років до цього "Нафтогаз" стабільно отримував компенсацію з державного бюджету, яка в останні роки перевищувала вже 100 млрд грн, то в цьому році навпаки - він починає серйозно поповнювати бюджет. У 2016 році "Нафтогаз" вперше з 2006 року взагалі не отримує підтримки від держави у вигляді компенсації різниці в цінах і тарифах на тепло.

Уже за підсумками першого півріччя "Нафтогаз" вийде на прибуток понад 20 млрд грн. Його основу складе прибуток від транзиту газу, який раніше повністю "з'їдався" через занижену ціну на газ", - повідомив Гройсман.

Він додав, що до кінця року група "Нафтогаз" планує перерахувати до бюджету понад 60 млрд грн податків, що, за словами Гройсмана, не тільки повністю перекриє кошти, необхідні для виплати субсидій, а й дозволить профінансувати частину інших соціальних виплат.

Як уточнили в прес-службі "Нафтогазу", за результатами першого півріччя 2016 року компанія отримала 21,8 млрд грн чистого прибутку.

Основними факторами, які зумовили формування позитивного результату від діяльності, стали наступні доходи в загальному розмірі 34,3 млрд грн: 18,8 млрд грн валового прибутку від надання послуг по транзиту природного газу, 12,9 млрд грн валового прибутку по сегменту "Оптова торгівля природним газом", 2,6 млрд грн, інші доходи, зменшені на інші витрати (дохід від дооцінки природного газу, відновлення резерву сумнівних боргів).

Зазначені доходи частково в сумі 12,5 млрд грн було зменшено на: 5,5 млрд грн ПДВ, донарахованих на вартість послуг з транзиту для ПАТ "Газпром"; 4,2 млрд грн витрат на виплату відсотків по кредитах; 2,8 млрд грн втрати від курсових різниць, які компанія понесла через девальвацію гривні.

Як нагадали в прес-службі "Нафтогазу", з 1 січня 2016 року операції з транзиту природного газу, які надані ВАТ "Газпром" обкладаються ПДВ. При цьому сума зазначеного ПДВ відноситься до витрат, оскільки вона не відшкодовується покупцем. "Нафтогаз" очікує, що суми ПДВ буде відшкодовано ВАТ "Газпром" після прийняття відповідного рішення Стокгольмського арбітражу.

Сума прибутку, отриманого компанією за перше півріччя, також не враховує витрат на збільшення резерву сумнівних боргів в розмірі 1 млрд грн.

Фінансування пенсій в Україні опинилося під загрозою? Що кажуть у Кабміні

вівторок, 30 квітень 2024, 16:43

Низка подій в останні місяці привела до того, що під загрозою опинилися не тільки виплати другої пенсії українцям, але й фінансування пенсій та соціальних виплат в Україні в цілому, передають Патріоти України. І головна причина виникнення такої ситуаці...

Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: Що це означає

вівторок, 30 квітень 2024, 15:54

Українці активно користуються безготівковими операціями, виконуючи в середньому 90 транзакцій з платіжними картками та 41 кредитний переказ протягом півроку. Ця тенденція виходить за рамки країн Європи, переважаючи такі країни, як Франція та Німеччина....