Тарифна децентралізація: У НКРЕКУ анонсували важливе рішення щодо здешевлення "комуналки" (відео)

Контроль над тарифами передадуть місцевим органам влади, пояснив Дмитро Вовк.

У НКРЕКУ пообіцяли, що "комуналка" може подешевшати після проведення децентралізації для місцевих органів влади. Ілюстрація:vkurse.ua

Місцеві органи влади в Україні отримають розширені повноваження щодо встановлення тарифів на опалення, водопостачання та водовідведення в рамках реформи децентралізації. Про це заявив глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Дмитро Вовк, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу регулятора.

За його словами, відповідні рішення будуть прийняті НКРЕКУ вже в березні 2017 року. Вони дозволять перевести 74% теплопостачальних організацій і 67% водоканалів під повний контроль органів місцевого самоврядування шляхом розширення їх повноважень в частині ліцензування: по виробництву теплової енергії в обсязі виробництва - до 170 тис. Гкал, а з транспортування та постачання теплової енергії - до 145 тис . Гкал.

Крім того, тарифи в сфері водопостачання та водовідведення будуть встановлюватися на місцях у разі, якщо:

- сукупна чисельність населення становить до 100 тис. осіб;

- обсяг централізованого водопостачання не перевищує 300 тис. куб. м в рік;

- річний обсяг централізованого водовідведення знаходиться в межах 200 тис. куб. метрів.

Таким чином, тарифи в зазначених сферах, які запропонують міста, будуть затверджуватися вже не регулятором, а безпосередньо їх мерами.

Слід зазначити, що найнижчі тарифи будуть у тих, хто інвестує сплачені громадянами кошти в модернізацію комунальної інфраструктури - заміну труб, переведення котельні на альтернативні види палива, установку приладів обліку тепла тощо.

Ініціативу про передачу контролю над тарифами на місця підтримав президент України Петро Порошенко і закликав якомога швидше прийняти це рішення.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...