Тарифні війни: Чи можуть в українців відбирати квартири за борги, - експерт

Подорожчання тарифів на газ, світло, воду змушує все більше українців задумуватися над запитанням: а з чого оплачувати "комуналку"?

Ілюстрація: ЖЖ

Втратити квартиру через борги за комунальні послуги - неможливо. Житловим кодексом України не передбачено виселення за несплату комунальних боргів. Але ініціатива КМДА про реструктуризацію таких боргів цілком нормальна. Про це заявив директор аналітико-дослідницького центру Інститут міста Олександр Сергієнко, повідомляють Патріоти України.

"Комунальники завжди залякують. А зараз йде елементарне залякування з боку уряду, який боїться підвищення тарифів, щоб не викликати комунальні бунти. Однак це суперечить Житловому кодексу", - зазначив він.

Зовсім інше, вважає експерт - договір про реструктуризацію боргів, запропонований КМДА. "Процедура існує давно і розрахована, в першу чергу на тих, хто хоче отримати субсидію. По-друге - вибивання боргів комунальниками. Якщо у вас є борг, то отримати субсидію ви зможете тільки за умови, що складете договір про реструктуризацію. Раніше це було на рік-два. Зараз збільшили до п'яти. Щомісяця ви платите невелику суму. І при цьому отримуєте субсидію", - говорить експерт.

Що стосується якості комунальних послуг, то, нагадав Олександр Сергієнко, існує національний регулятор енергетики і комунальних послуг - НКРЭКП, який кожному підприємству - Київодоканалу або Теплокомуненерго - видає ліцензію, де обумовлює всі необхідні параметри щодо якості.

"Але у нас немає житлово-комунальної інспекції, яка б контролювала якість послуг. Її знищив режим Януковича. Зараз, коли високі тарифи, завдання уряду - створити таку інспекцію, яка б оперативно контролювала надання ЖКГ-послуг. Тому що нині існуючий механізм - цинізм вищої проби. Він дуже розтягнутий в часі, і, фактично, це профанація. А треба, щоб громадянин мав можливість звернутися в комунальну інспекцію, яка приїхала протягом години-двох, зробила заміри і виставила претензії до Київенерго чи Київводоканалу. Це дієвий механізм", - переконаний Олександр Сергієнко.

В Україні будуть призначати пенсію за новими правилами: Що змінили в законі

неділя, 5 травень 2024, 9:14

В Україні ухвалили новий закон, який дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, набутий в інших крахнах. Зокрема, враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечен...

Кілька факторів: У Міненерго пояснили, навіщо Росія поновила обстріли енергетичної інфраструктури

неділя, 5 травень 2024, 8:38

Російські загарбники знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, що може свідчити про зміну політичної та економічної ситуації. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріоти Ук...