Томатну пасту теж часто фальсифікують: Експерт розповіла про хитрощі виробників продуктів харчування

Підроблений продукт не завжди шкодить здоров'ю, але часто знижуються його поживні якості.

У сири часто можуть додавати рослинні жири. Фото: соцмережі.

В молочній галузі найчастіше підробляють вершкове масло. Виробники замінюють молочний жир пальмовою чи кокосовою олією, маргарином. Часто фальсифікують томатні пасти. Підробляють навіть чорний мелений перець. Про це розповіла експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій, передають Патріоти України.

За її словами, найважче підробити однокомпонентні продукти. Наприклад воду, олію, борошно чи оцет. Щоправда продукт нижчого сорту можна продати під виглядом вищого. Простіше підробляти багатокомпонентні чи однорідні пастоподібні продукти. Наприклад, варену ковбасу, соуси. Туди або щось не докладають, або додають барвники, ароматизатори.

"Найперше, що має насторожити — аномально низька ціна. Вартість вершкового масла вже давно перевалила 30 гривень за 250-грамову упаковку. А його пропонують по 15. Крім того, справжнє вершкове масло не може танути одразу, як тільки витягнули з морозильної камери чи холодильника. Також м'яке вершкове масло свідчить про неправильні умови зберігання. Загалом людям потрібно бути уважними в магазинах. На пачці з вершковим маслом принаймні має бути написано "Вершкове масло", а не дрібними літерами - спред чи маргарин. У складі ковбаси на першому місці має стояти м'ясо, а не соя", - каже експерт.

Вона додала, що підроблений продукт не завжди шкодить здоров'ю. Наприклад, якщо в ковбасі свинину замінили соєю, крохмалем чи курятиною — людина від цього не отруїться. Постраждає гаманець і знизиться харчова цінність продукту. Така ж ситуація з борошном, коли підмінити один сорт іншим.

"Інша справа, якщо у тому ж маслі використовувати маргарин із високим вмістом трансжирів (це рідкі рослинні жири, які методом гідролізу переведені у пластичний стан - ред.). Вони негативно впливають на серцево-судинну систему. Наявність харчових добавок, ароматизаторів, барвників, консервантів може викликати алергію чи дисбактеріоз", - підсумувала Ніна Кільдій.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...