Томатну пасту теж часто фальсифікують: Експерт розповіла про хитрощі виробників продуктів харчування

Підроблений продукт не завжди шкодить здоров'ю, але часто знижуються його поживні якості.

У сири часто можуть додавати рослинні жири. Фото: соцмережі.

В молочній галузі найчастіше підробляють вершкове масло. Виробники замінюють молочний жир пальмовою чи кокосовою олією, маргарином. Часто фальсифікують томатні пасти. Підробляють навіть чорний мелений перець. Про це розповіла експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій, передають Патріоти України.

За її словами, найважче підробити однокомпонентні продукти. Наприклад воду, олію, борошно чи оцет. Щоправда продукт нижчого сорту можна продати під виглядом вищого. Простіше підробляти багатокомпонентні чи однорідні пастоподібні продукти. Наприклад, варену ковбасу, соуси. Туди або щось не докладають, або додають барвники, ароматизатори.

"Найперше, що має насторожити — аномально низька ціна. Вартість вершкового масла вже давно перевалила 30 гривень за 250-грамову упаковку. А його пропонують по 15. Крім того, справжнє вершкове масло не може танути одразу, як тільки витягнули з морозильної камери чи холодильника. Також м'яке вершкове масло свідчить про неправильні умови зберігання. Загалом людям потрібно бути уважними в магазинах. На пачці з вершковим маслом принаймні має бути написано "Вершкове масло", а не дрібними літерами - спред чи маргарин. У складі ковбаси на першому місці має стояти м'ясо, а не соя", - каже експерт.

Вона додала, що підроблений продукт не завжди шкодить здоров'ю. Наприклад, якщо в ковбасі свинину замінили соєю, крохмалем чи курятиною — людина від цього не отруїться. Постраждає гаманець і знизиться харчова цінність продукту. Така ж ситуація з борошном, коли підмінити один сорт іншим.

"Інша справа, якщо у тому ж маслі використовувати маргарин із високим вмістом трансжирів (це рідкі рослинні жири, які методом гідролізу переведені у пластичний стан - ред.). Вони негативно впливають на серцево-судинну систему. Наявність харчових добавок, ароматизаторів, барвників, консервантів може викликати алергію чи дисбактеріоз", - підсумувала Ніна Кільдій.

Коли надійдуть виплати за серпень у програмі Національний кешбек: У Мінекономіки дали відповідь

п’ятниця, 7 листопад 2025, 18:56

Програма “Національний кешбек” продовжує працювати, а всі виплати за серпень українці отримають протягом наступного тижня. Про це повідомив міністр економіки, довкілля та сільського господарства Олексій Соболев, передає Interfax. “Виплата кешбеку за се...

Удару по кишені бути! Українцям доведеться платити значно більше - вартість популярних продуктів зросла

п’ятниця, 7 листопад 2025, 18:37

В Україні молочні продукти дорожчають через високі виробничі витрати та подорожчання електроенергії. Середня ціна на молоко, кефір, сир, сметану та йогурти зросла на 15-27% порівняно з минулим роком, хоча деякі види продукції трохи подешевшали за остан...