Тримайся, "московська бензоколонко": Саудити різко пішли у "нафтову атаку"

Найбагатша нафтою країна світу різко змінила економічну тактику, граючи на пониження. Восени ціна за барель відкотиться до 10-20 доларів за барель, отже фінансові проблеми Росії ще більше загострюватимуться.

Після серії вимог президента США, який закликав близькосхідних союзників збільшити видобуток нафти і «негайно знизити ціни», Саудівська Аравія різко наростила виробництво і оголосила знижки на всі свої сорти для ключових покупців. За підсумками липня державна нафтова компанія королівства Saudi Aramco качала щодня 10, 65 млн барелів, зазначають Патріоти України.

Обсяг видобутку став практично рекордним в історії корпорації і впритул наблизився до максимуму 2016 року, коли Ер-Ріяд заливав світовий ринок нафтою в спробі видавити американських сланцевих конкурентів.

За місяць обсяг видобутку в Саудівській Аравії підскочили на 230 тисяч барелів на добу, повідомив Bloomberg з посиланням на галузеві джерела і дані по відвантаженню танкерів.

З травня ж, коли стосовно нафтовидобутку непублічні переговори з країнами Перської затоки провели чиновники Держдепу, обсяги зросли на 700 тисяч барелів на день.

В результаті до липня Saudi Aramco повністю компенсувала спад виробництва у інших членів ОПЕК, включаючи Анголу і Венесуелу: сумарний видобуток по картелю зріс за місяць на 300 тисяч барелів на добу.

Нові поставки йдуть на світовий ринок зі знижками: другий місяць поспіль Saudi Aramco знижує відпускні ціни для більшості ключових клієнтів.

Вересневі партії для споживачів в Азії подешевшають на 40-70 центів, оголосила компанія 3 серпня.

Знижки на сорт Arab Super Light складуть 65 центів - він буде продаватися з премією в 4,55 долара до ціни бенчмарка Oman / Dubai (проти 5,2 долара в серпні).

Arab Extra Light і Arab Light стануть дешевшими на 70 центів. Ціни на важкі сорти - Arab Medium і Arab Heavy - впадуть на 60 і 40 центів відповідно.

Ще більші знижки отримають клієнти в південноєвропейських країнах: для них Arab Extra Light подешевшає на 80 центів, Arab Light - на 90 центів, а Arab Heavy - на 1,1 долара.

Для покупців в Північно-Західній Європі Saudi Aramco оголосила про зниження цін на 20-40 центів по всій лінійці сортів.

Збільшивши видобуток, Саудівська Аравія провела серію переговорів з трейдерами про те, як продати більше нафти; за їхніми підсумками було прийнято рішення знижувати ціни, розповів Reuters представник азійської торгової компанії.

Нагадаємо, на початку липня президент США Дональд Трамп заявив про успішні переговори з королем Саудівської Аравії Салманом Аль Саудом, за підсумками яких, за словами Трампа, монарх погодився збільшити видобуток на 2 млн барелів на день.

Хоча Білий дім пізніше спростував твіт Трампа, на ділі саудівці дійсно тестують рекордне включення вільних потужностей, відзначає головний аналітик Energy Aspects Амріта сен: в минулому місяці Saudi Aramco в тестовому режимі підняла видобуток до 11 млн барелів на день.

Трамп намагається домогтися зниження цін на бензин до виборів в конгрес, які відбудуться в листопаді, говорить стратег InTheMoneyStocks Гаррет Солоуей.

За його словами, у американської адміністрації достатньо важелів, щоб натиснути на нафтовий ринок, і до осені ціна бареля опуститься до 50-60 доларів.

В Україні бізнесу дозволили не сплачувати частину податків: Стало відомо, кого стосується

вівторок, 16 квітень 2024, 9:05

Кабінет міністрів дозволив владі Харкова та області звільняти бізнес від податків - задля зниження податкового навантаження на нього в умовах постійного російського терору. Йдеться про три податки: єдиний податок, орендну плату і плату за майно, переда...

Обов'язкова ідентифікація в дії: Хто із пенсіонерів в Україні ризикує залишитися без виплат

вівторок, 16 квітень 2024, 6:52

Оформлення пенсійних виплат є важливим процесом, що вимагає від одержувачів регулярного підтвердження свого статусу. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області, передають Патріоти України. Як кажуть чиновники...